Zeven Provinciën en Betzy’s Tuun in opbouw

 

Twee korte berichten

 

25 juni 2014

 

Zeven Provinciën

 

Een mini-uitvoering van de Zeven Provinciën, met een lengte van bijna 5 voet, staat sinds kort op de Ambachtenzolder van het museum. Hij is echter nog niet helemaal af. De Zeven Provinciën was een linieschip van de Admiraliteit van de Maze met 80 stukken geschut. Het schip had een lengte van 163 voet, een breedte van 43 voet en een holte van 16,5 voet (NB: 1 Amsterdamse voet = 28,3 cm). De waterverplaatsing bedroeg ca. 1600 ton en het schip voerde ruim 2000 m² zeil. De bemanning telde meer dan 420 koppen. Het schip werd gebouwd van 1664-1665 op de oude admiraliteitswerf aan het Haringvliet in Rotterdam. Het schip begon zijn carrière als tijdelijk vlaggenschip van viceadmiraal Aert Jansse van Nes, daarna werd het het vlaggenschip van luitenant-admiraal Michiel Adriaenszoon de Ruyter (1666-1674). Het nam o.a. deel aan de Tocht naar Chatham (1667), waarin het vlaggenschip van de Engelsen, de Royal Charles, werd buitgemaakt. De achtersteven van dat schip hangt in het Rijksmuseum.
Vrijwilliger Harry van Keulen gaat het model afbouwen. Tijdens Demonstratie Ambachten, maar ook wel eens tussendoor, kunt u Harry in de weer zien met mini-katrollen, mini-masten en mini-kanonnen. En met lijm en eindeloos geduld! Demonstratie Ambachten: 2, 15 en 29 juli; 12 en 27 augustus; 13 september; 15 en 22 oktober; 23 en 30 december.

 

Betzy’s Tuun

 

Onder de bezielende leiding van het comité van aanbeveling, is een begin gemaakt met de uitvoering van het plan ‘Betzy’s Tuun’, de educatieve museumtuin van Museum Tromp’s Huys. De afgelopen periode stond in het teken van het ontwerpen van de tuun, door tuin- en landschapsontwerper Carien van Boxtel, het werven van fondsen, het maken van een ‘moodboard’ door Mandy Appels en het maken van een planning. Vanaf begin juni is ook echt zichtbaar geworden dat er iets staat te gebeuren in de tuin van het museum.
Ondernemer en vader van twee meiden Erik Houter zag de toegevoegde waarde van een educatieve tuin voor de jeugd en voor de gasten van Vlieland. Hij heeft ook bij een aantal andere ondernemers op Vlieland interesse gewekt voor het plan. Erik de Boer doet het grondwerk en de bestrating. De verdere inrichting van de tuin en het onderhoud zal met vrijwilligers gebeuren. Leerlingen van het vmbo zullen tijdens de lessen ‘koken’ hun eigen groenten in de ‘tuun’ komen kweken. Wilt u ook meehelpen? Hebt u groene vingers? Of bent u niet bang vuile vingers te krijgen? Kom eens kijken in de ‘tuun’! Betzy’s Tuun zal een tuin van ons allemaal worden. Volg het wel en wee van de tuun op http://www.trompshuys.nl/betzy-s-tuun.