Steek voor steek

 

30-7-2013 - Wat leerden Vlielandse meisjes rond 1900? Letters borduren op linnen, om hun uitzet te merken. Sokken stoppen, breien en haken, verstellen en innemen. Ze kregen daarvoor handwerklessen van particulieren als Betzy Akersloot-Berg. In het achterste kamertje van het huis, van het grote Tromp's Huys in de Dorpsstraat, kwamen op donderdagmiddag jonge meisjes bij tante Betzy, mevrouw Akersloot-Berg, of hoe ze haar in die tijd ook noemden, op bezoek.
 
“In de aan de tuinkant uitgebouwde ‘kippekamer’, waartegen het kippehok stond, houdt zij wekelijks krans, bezocht door een dertig meisjes. Zij bespreekt met hen een bijbelgedeelte, ze zingen als lijsters bij het door haar bespeelde harmonium en zij maken handwerken. Zij kon dat zelf zo prachtig.” Dit schreef dominee A.D. Wumkes in zijn biografie over de zeeschilderes.
Betzy Akersloot-Berg functioneerde dus als een zogenaamde ‘handwerkjuf’, die buiten schooltijd de meisjes handwerken leerde. Maar ook op de lagere school werd handwerkles gegeven. Veel jonge meisjes hebben op Vlieland handwerken geleerd van juf Maria Rab. De vele rode ‘schoollapjes’, de kleine merklappen met rode draad, zijn daarvan het bewijs.

Leren handwerken staat centraal in de tentoonstelling ‘Steek voor steek’, van 6 augustus tot 26 oktober in Museum Tromp’s Huys. De tentoongestelde werken komen uit de verzamelingen van twee vrijwilligers van Demonstratie Ambachten, uit de huiskamers van Vlielanders (die enthousiast aan een oproep gehoor hebben gegeven) en uit de collectie van het museum. Eén van die handwerken is de voorzijde van een kussenovertrek, dat ook werkelijk tijdens een handwerkles van Betzy is gemaakt.

Steek voor steek; handwerken op Vlieland
6 augustus t/m 26 oktober
Museum Tromp’s Huys