Elza van Schaik

 

Keramiek

 

23 april 2013 - Elza van Schaik, 22 jaar en woonachtig in Leur (Gelderland), exposeert haar installatie van keramiek in Museum Tromp’s Huys. Voor dit werk werd Elza geïnspireerd door de natuur van het Waddeneiland Vlieland. Vooral de wind – bijna altijd aanwezig – boeide haar. ‘Ik ben elk jaar op het eiland om te werken bij manege Stal Edda. Daardoor is de liefde voor het eiland gegroeid. Een eiland met rust, natuur en bovenal veel wind. De wind in al zijn kracht, de wind waar ik van houd en de wind die ik haat.’ In haar werk heeft zij de wind proberen te temmen.

 

 

De wind in het helmgras

 

In hard – maar evenzeer breekbaar! – keramiek heeft Elza de kracht van de wind gevangen. Die kracht heeft ze zichtbaar gemaakt in de krommende vorm waarin het helmgras door de wind wordt gedwongen. Deze vorm heeft ze op twee manieren laten terug komen. In de grote vazen die de robuustheid en de kracht van het helmgras uitstralen, maar tegelijkertijd ook de kwetsbaarheid van de plant laten zien. En in de vele kleine vaasjes die door de veelheid en variatie in vorm, een golvende beweging suggereren. Elza wil met dit werk laten zien wat de wind voor haar is: schoonheid en kracht in een pure vorm.

Zij beschrijft haar fascinatie en ideeën als volgt: ‘Wanneer ik over de toppen van de hoge duinen op Vlieland loop, blijf ik me verwonderen over de kracht van de wind. De sporen die de wind achterlaat in het zand, wat de wind maakt en wat de wind verwoest. Vol bewondering kijk ik naar het helmgras: zo krachtig en sterk, maar tegelijkertijd zo machteloos tegenover de kracht van de wind. Ik kijk naar beneden het duin af en zie een vlakte met golvend helmgras. Het is net alsof ik naar de zee kijk, of naar het opstuivende zand op het strand in de wind. Ik loop er naar toe, maar de golven zijn weg. Alleen het grote geheel laat zien wat de wind gemaakt heeft.’

Het tentoongestelde werk is Elza’s eindexamenwerk voor de opleiding Docent Beeldende kunst & Vormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten, de ArtEZ te Arnhem.

De tentoonstelling ‘De wind in het helmgras’ is in Museum Tromp’s Huys te zien van 1 mei t/m 31 oktober 2013.