Vlieland op z´n breedst

 

Ku[n]stwerken

 

28 februari 2013 - In Museum Tromp’s Huys is vanaf 5 maart 2013 een kleine tentoonstelling te zien met vijf schilderijen van hedendaagse kunstenaars. Hoewel, kleine tentoonstelling? Door de afmetingen van de werken kan eigenlijk al niet meer over een kleine tentoonstelling worden gesproken. Het gaat om panoramaschilderijen van maar liefst 2,5 meter lang en 50 cm hoog! Door deze afmetingen kan de tentoonstelling dan ook niet plaatsvinden op de tentoonstellingszolder alleen. Daarvoor zijn de wanden te kort. De schilderijen hangen op verschillende plaatsen in het museum. Een deel van de vaste tentoonstelling heeft daarvoor even moeten wijken.
 
De schilderijen zijn gemaakt op initiatief van XXL ART. Deze stichting werkt sinds 2009 aan een uniek project in Nederland: met een groep Europese kunstenaars wordt de kustlijn van Nederland vastgelegd in olieverf. Dit project heet Ku[n]stwerken. Vorig jaar zomer deed het team van XXL Art de provincie Friesland aan. Vlieland en Terschelling werden geportretteerd vanaf de zeesleepboot ‘Holland’. Op18 juli vertrok de Holland vanuit de haven van Harlingen met als reisdoel Vlieland. Het eiland werd op een onstuimige zee vanaf de Noordzee en het Eierlandse Gat vastgelegd op deze vijf doeken.

De panoramaschilderijen zijn op de tentoonstelling aangevuld met schilderijen van Betzy Akersloot-Berg uit de collectie van het museum. Betzy heeft namelijk ook vanuit de verte Vlieland geschilderd. Meestal deed ze dat vanaf de kust van Terschelling of vanaf de Richel, maar ook vanuit een schip. De schilderijen van Betzy spreken van een andere tijd. We zien op het ene doek stoomschepen, op het andere marineschepen die het bezoek van koningin Wilhelmina aan Vlieland begeleiden. Op weer een andere evenwel zien we zeehonden op de Richel, bijna zoals ze er nu ook nog liggen.

De panoramaschilderijen zijn gemaakt door de kunstenaars Ernst Voss (1959, Johannesburg, RSA), Harold Schouten (1961, Aurau, H), Hans Versfelt

Museum Tromp’s Huys
5 maart t/m 3 augustus 2013
Openingstijden: www.trompshuys.nl