‘Etude de vague’

 

16 februari 2013 - Met trots presenteert Museum Tromp’s Huys vanaf heden een klein, maar fijn, schilderij van een overslaande golf. Het is geschilderd door Betzy Akersloot-Berg. Dit schilderij werd vorig jaar door mevrouw van Holthe-Majoor als schenking aan het museum aangeboden.
 

 

Het heeft even geduurd voordat het kon worden geëxposeerd; door aanslag van sigarenrook lag er een gelige sluier over het werk. Mevrouw van Holthe-Majoor is een nazaat van de sigarenhandelaar Majoor uit Beverwijk, die het werk waarschijnlijk van Betzy heeft gekocht. Schilderijenrestaurateur Wil Werkhoven in Makkum heeft het werk schoongemaakt en – waar nodig – hersteld. Het is nu weer in topconditie.
 
Dat Betzy Akersloot-Berg, de kunstenares die van 1896 tot haar dood in 1922 het Tromp’s Huys bewoonde, graag en vakkundig de zee schilderde is inmiddels wel bekend. Om de techniek goed onder de knie te krijgen, was ze onder andere in de leer bij Hendrik Willem Mesdag. Ze maakte schetsen en voorstudies. Veel van die schetsen heeft het museum in de collectie. Een deel daarvan is in 2012 aan het publiek getoond, onder de titel ‘Twee eilanden’.
 
Het museum had tot voor kort geen schilderij in het bezit, dat door de kunstenares zelf een voorstudie werd genoemd. Het nu geëxposeerde werk is zo’n voorstudie. Achterop het werk staat in het handschrift van Betzy: ‘Etude de vague’ (studie van golf). Gebruik van het Frans duidt erop dat deze voorstudie waarschijnlijk in Frankrijk is gemaakt. Betzy reisde veel en schilderde ook tijdens die reizen. Het werk is te bezichtigen in de middenkamer, ook wel tegelkamer genoemd, van Museum Tromp’s Huys.