In de vitrine: recente aanwinsten

 

18 september 2012 - In de hal van Museum Tromp’s Huys zijn vanaf heden recente aanwinsten te bewonderen. Dit kunnen zowel schenkingen zijn als aankopen. Nu in de vitrine: een zeekijker, twee reddingspenningen van C.E. Molenaar en H.G. Visser, een stamboom van de familie Molenaar; twee foto’s uit het familiealbum van Zeijlemaker-Swart; een asbakje met afbeelding van de Dorpsstraat. Allemaal voorwerpen die aan het museum geschonken zijn.

Het komt regelmatig voor dat particulieren vragen of het museum belangstelling heeft voor voorwerpen uit hun familiebezit. Het antwoord daarop hangt een beetje af van de aard van het voorwerp. Gaat het om unieke exemplaren, zoals de recent geschonken reddingspenningen? Is het voorwerp in goede staat of tegen redelijke kosten in goede staat terug te brengen? Behoort het tot wat als de kerncollectie van het museum wordt gezien: de (maritieme) geschiedenis van Vlieland of de nalatenschap van de zeeschilderes Betzy Akersloot-Berg? In zulke gevallen is het antwoord een volmondig: Ja!

Eén van de hoofdtaken van een museum is om die collectie vervolgens aan het publiek te tonen, niet om de objecten in een depot te stoppen. En ondanks het feit dat het museum over een fonkelnieuw depot beschikt, is het de bedoeling dat daarin zo min mogelijk permanent blijft liggen. Het inrichten van een vitrine met recente aanwinsten is een stap in de goede richting.