Van heinde en verre

 

‘een man luistert naar de vogels
maar dan net iets langer
dan jij en ik
hij neemt het gezang op
en rekent uit
hoeveel sneller
het hart van de vogel klopt’
(…)


16 juli 2012 - Tsead Bruinja schreef dit gedicht op 10 juni 2012 voor het radioprogramma ‘Dit is de zondag’. Hij is één van de vier dichters die op 28 juli Vlieland aandoen. Op drie locaties zullen hij, Tsjêbbe Hettinga, Diana Ozon en Tjitse Hofman voordragen uit eigen werk. Zij komen op initiatief van Museum Tromp’s Huys en Podium Vlieland, die voor deze gelegenheid de samenwerking hebben opgezocht. De avond begint om 20.00 uur. De bezoekers wisselen halverwege van locatie. Met mooi weer vindt na afloop een nazit plaats in de tuin van het museum.
Deze gelegenheid, om dichters van naam uit eigen werk te horen voordragen, mag u eigenlijk niet missen! Er is plaats voor 50 bezoekers. Kaartverkoop start 20 juli bij Museum Tromp’s Huys en Podium Vlieland.

Tsjêbbe Hettinga (Burchwert, 1949) studeerde Nederlands en Fries aan de Rijksuniversiteit Groningen en debuteerde in 1971. In 2001 ontving hij de prestigieuze Gysbert Japicxprijs, de Friese equivalent van de P.C. Hooftprijs. Voordragen doet Tsjêbbe Hettinga uit het hoofd, om zo goed mogelijk ‘in zijn teksten te kunnen zitten’ en het gevoel goed over te kunnen brengen.

Diana Ozon (Amsterdam, 1959) breekt in 1982 door bij uitgeverij Guus Bauer, Bulkboek en De Nacht van de Poëzie. In 1986/87 maakt zij met Hup de Zee een tournee van 7000 kilometer door Nederland. Momenteel schrijft Diana Ozon vrij werk en in opdracht, geeft optredens en performances en is gastdocente poëzie. Daarnaast treedt ze onder andere op met haar band De Drie Boeddha's. (www.diana-ozon.nl)

Tjitse Hofman (Assen, 1974) debuteerde in 1999 met de dichtbundel TV 2000. Sinds 2008 timmert hij vooral solo aan de weg en is een nieuw experimenteel muziek project begonnen: Hofman & Klug. Bestanddelen: Tjitse Hofman en Jan Klug (+evt. gastmuzikanten) met elektronische muziek improvisaties, beats en poezie. Naast dichter is hij ook actief als presentator en als organisator van o.a. de Poeziemarathon. (www.tjitsehofman.nl)
Bruinja (Rinsumageest, 1974) debuteerde in 2000 met de Friestalige bundel De wizers yn it read/ De wijzers in het rood (Bornmeer). Samen met het collectief Gewassen won hij in 2002 het Hendrik de Vries-stipendium, uitgereikt door de stad Groningen. Bruinja's Nederlandstalige debuut Dat het zo hoorde (Contact) werd gepubliceerd in 2003 en het jaar daarop genomineerd voor de Jo Peters PoëziePrijs. (www.tseadbruinja.nl)

Poëzieavond ‘Verzen van heinde en verre’
28 juli 2012, om 20.00 uur.
Kaartverkoop: Museum Tromp’s Huys en Podium Vlieland/IJssalon Min 12
Prijs: 5 euro

De poëzieavond is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van camping Stortemelk en Rederij Doeksen.