Schilderijen Museum Tromp’s Huys scheep gegaan

 

16 mei 2012 - Met de boot van 11.45 woensdagmorgen zijn twee werken uit het Museum Tromp’s Huys vertrokken voor een lange reis. Kunsttransportbedrijf Hizkia Van Kralingen uit Den Haag heeft de twee werken opgehaald. Deze twee schilderijen zijn uitverkoren deel te nemen aan de tentoonstelling Penseelprinsessen II, Schilderen als beroep. De Mesdag Collectie in Den Haag toont van 30 mei tot 26 augustus 2012 werk van beroepskunstenaressen zoals Thérèse Schwartze, Henriette Ronner-Knip, Maria Vos, Sientje Mesdag-van Houten en Betzy Akersloot-Berg.
 
Een beter bewijs dat Betzy Akersloot-Berg een beroepskunstenares was, die serieus met haar talenten omging, kan bijna niet verkregen worden. Bestuur en personeel van het museum voelen zich daarom zeer vereerd. Het museumbezoek wordt uitgebreid geïnformeerd over de reden van afwezigheid van de werken, die onderdeel van de vaste collectie vormen en wel tot de topstukken gerekend worden.

Sientje Mesdag-van Houten, de vrouw van Hendrik Willem Mesdag, was eind 19de eeuw een bekwame kunstenares. Ze schilderde niet alleen zelf, maar inspireerde en ondersteunde ook andere kunstenaressen. Ze kocht werken van vele vrouwelijk collega’s aan en dankzij haar werden die werken tentoongesteld. Veel van deze vrouwelijke kunstenaars zijn tegenwoordig vergeten. Toch waren er meer dan 1100 vrouwen in Nederland die in de 19de eeuw de beeldende kunst beoefenden.

Eén van deze vrouwen was Betzy Akersloot-Berg, waarvan veel werken te zien zijn in het Museum Tromp’s Huys op Vlieland. In de tentoonstelling Penceelprinsessen II wordt nieuw licht geschenen op de positie die Sientje en haar collega’s in de kunstwereld van toen innamen. Het Museum Tromp’s Huys heeft – voor de duur van de tentoonstelling – twee werken aan De Mesdag Collectie in bruikleen gedaan. Het gaat om het portret van Betzy door Sientje Mesdag-van Houten en Noordzeestrand, een schilderij van Betzy zelf.