Zeemanskost, gerookte vis en herinneringen aan de zee

Eerste editie ‘Achter diek’ in tuin Museum Tromp’s Huys

6 juli 2015 - Op zondag 19 juli vindt de eerste editie van het festival Achter diek plaats. Initiatiefnemer Marian Woestenburg heeft een afwisselend en leuk programma samengesteld. Er vinden optredens plaats van muzikanten en theatermakers uit Vlieland en omstreken. Het is de bedoeling dat het festival een terugkerend feestje gaat worden.

De programmering staat dit jaar in het teken van de zee, van hoop, van ondergaan en gered worden. Het festival sluit aan op de tentoonstelling ‘Lied van de geredde drenkeling’ in Museum Tromp’s Huys. Wie dat wil kan de tentoonstelling bekijken, want het museum is die zondag van 10.00 tot 16.00 uur geopend.

Tijdens deze eerste editie van Achter diek vinden optredens plaats van Pad van 4, het Vlielander Zeemanskoor, Jan Wim Cupido & friends, Het Scheepsfolk, The Roaring Fifties en Hendrik Luurtsema. Het Vlielander Zeemanskoor geeft om 10.15 uur de aftrap en om 10.40 uur opent museumdirecteur Elsje de Ruijter het festival. Pad van 4 zorgt voor een primeur: dit Vlielandse kwartet zal het ‘Lied van de geredde drenkeling’ voor het eerst voor publiek zingen!

De tuin van Museum Tromp’s Huys, Betzy’s tuun, is afgelopen jaar met de hulp van vele vrijwilligers, subsidie van gemeente Vlieland, Provincie Friesland, Rabobank, diverse Vlielandse bedrijven en particulieren omgetoverd in een tuin om lekker in te vertoeven, te genieten van de kippen of even gezamenlijk de handen uit de mouwen te steken.

Met een festival als Achter diek krijgt de tuin de functie die de initiatiefnemers van Betzy’s tuun, tuinontwerper Carien van Boxtel en museumdirecteur Elsje de Ruijter, in 2013 voor ogen stond. De tuin is altijd vrij toegankelijk. In de even weken wordt er op woensdagen van 14.00 tot 16.00 uur gezellig getuinierd, maar ook op andere dagen staat het een ieder vrij de schoffel of de snoeischaar ter hand te nemen en een bijdrage aan de tuin te leveren.

Het festival is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van o.a.: Spar Mulder, Bakkerij Westers, Gerrit de Oesterman, Drumband Vlieland, ITGWO, Kampeerterrein Stortemelk, Drankenhandel Houter, vrijwilligers en de belangeloze inzet van alle deelnemers.

Zondag 19 juli
Achter diek
Tuin Museum Tromp’s Huys
10.00 – 16.00 uur
Vrij entree
Hapjes, fris, bier en wijn
Diverse kramen
Muntverkoop kassa museum

Programma
10.00 Tuin open
10.15 Vlielander Zeemanskoor
10.40 OPENING
11.00 Pad van Vier met o.a. ‘Lied van de geredde Drenkeling’
11.25 Roaring Fifties
11.50 Het Scheepsfolk
12.15 Jan Wim Cupido & friends
12.40 Hendrik Luurtsema
13.10 Roaring Fifties
13.35 Pad van Vier
14.00 Jan Wim Cupido & friends
14.25 Het Scheepsfolk
14.50 Hendrik Luurtsema
15.30 FINALE met Vlielander Zeemanskoor