Eerdere tentoonstellingen

Ludo van Well, beeldhouwer en nautisch architect

Van 26 maart tot 23 september 2019 presenteerde Museum Tromp’s Huys een expositie van sculpturen van Ludo van Well. In die periode van het jaar waarin vele watersportliefhebbers maar ook professionele schippers Vlieland bezoeken, kunnen we de bijzondere en bijzonder mooie sculpturen laten zien van de beeldhouwende scheepsbouwer.

In de ruim dertig jaar dat Ludo als ontwerper en jachtbouwer werkt, heeft hij een enorme vaardigheid ontwikkeld om zijn verbeelding om te zetten in unieke objecten. Met Zeeland als bakermat is zijn liefde voor leven op en met het water er bij wijze van spreken met de paplepel ingegoten.

Op de manier waarop Ludo van Well vormgeeft en afwerkt  blijkt naast de liefde voor de materialen een authentiek  passie voor de nautische wereld. Je ziet als het ware dat Zeeland, vasteland en waterland zeer nauw met elkaar verbonden zijn.  En naast die nautische oorsprong ontdekken we ook een continue (wed)strijd om steeds het beste, mooiste en snelste ontwerp te maken.

Niet altijd bloedserieus bedoeld maar ook met een grappige kijk op vorm en taal combineert Ludo materialen als hout, marmer en andere natuursteen met een eigen interpretatie op bestaande of nieuw bedachte uitdrukkingen.

Museum Tromp’s Huys is er trots op om de sculpturen van deze zeer oorspronkelijke ambachtsman en kunstenaar te mogen exposeren. Voor iedere passieve of actieve liefhebber van water en varen is dit een expositie die je een keer gezien moet hebben.   

 

VLIELANDER AMATEURS 2019

Van 8 december 2018 tot 23 maart 2019

De Cultuur Historische Vereniging Eylandt Flielandt (CHV) organiseerde, in nauwe samenwerking  met Museum Tromp’s Huys, een expositie van kunstwerken van amateurkunstenaars van Vlieland.

Voor het eerst in de historie van de wedstrijd “Vlielander Amateurs” was een vooraf bepaald thema gekozen. De amateurs konden zich in beginsel in alle vormen van beeldende kunst uiten, zolang er in het kunstwerk maar een relatie was met “Feestelijk Vlieland”. Het publiek kon stemmen op de tentoongestelde kunstwerken.

Op 23 maart werd de Betzy Akersloot-Berg prijs door Tjerkien Bijtelaar van de CHV uitgereikt aan de (amateur)kunstenaar die voor zijn/haar werk de meeste stemmen mocht ontvangen. De penning is gewonnen door Ina Kuiper, met het schilderij 'Feest op de Hors', zij kreeg 163 van de in totaal 483 uitgebrachte stemmen. De tweede prijs was voor Sjoukje Mulder met de foto 'Feest van de verwachting' met 53 stemmen en de derde prijs was voor Renneke Meijer-Kuipers met het kunstwerk 'Onze toekomst: Recyclebaar plastic', zij kreeg 38 stemmen.

Naast het feit dat de door het publiek gekozen kunstenaar gehuldigd wordt, werd dit jaar ook de meest originele, grappige of opzienbarende motivatie van het publiek gekozen. De keuze is gevallen op de motivatie van Harry Oostendorp voor het winnende schilderij : "Echt strandgevoel hoort bij Vlieland. Ook wat mysterieus; voor of na het feest of het feest van het jutten? Sfeervol schilderij. Passend kleurgebruik."

 

FRIA

19 juni t/m 1 december 2018

Een selectie kunstenaars van de groep FRIA, kunstenaars uit Noord-Nederland, tonen hun werk op Vlieland. Een tentoonstelling in samenwerking met Galerie Vlieland Maritiem en Podium Vlieland. De tentoonstellingen in de beide andere locaties beginnen begin september.

In Museum Tromp's Huys exposeren: Joke Stapensea (etsen), Gwendolyn van Essen (gewassen inkt), Gerhild van Rooij (foto/fotocollage), Johan Haantjes (schilderijen), Ellen Cohen (gemengde techniek), Aukje Reitsma (digitale tekeningen), Oesje Zegel (schilderijen), Hennie Dijk ('kleintjes') en Anne Dijkstra (schilderij)

 

Prentbriefkaarten

Van 13 maart t/m 2 juni 2018

Prentbriefkaarten, ‘ansichten’ of ‘ansichtkaarten’. Wie verstuurt ze nog tegenwoordig? Ja, vanaf een vakantieadres versturen we ze nog wel. Aan de oppas van hond of huis, aan familie en vrienden. Vroeger was dat natuurlijk niet anders.

In deze tentoonstelling was een selectie te zien van de prentbriefkaarten uit de Collectie Tijmons, meer dan 1000 prentbriefkaarten en foto's van Vlieland. Deze collectie is verzameld door de heer C. Tijmons en aan het museum geschonken. De geselecteerde prentbriefkaarten hebben als thema's vuurtorens en schepen, maar op de afbeeldingen is veel meer te zien.

Gasten schilderen Vlieland

14 november 2017 - 24 februari 2018

Vlieland trekt jaarlijks veel terugkerende gasten, veel creatievelingen ook. Zij leggen hun indrukken van het eiland vast in beeldende kunst. De Cultuur Historische Vereniging biedt hen tweejaarlijks een podium om die kunst met anderen te delen. Het museum stelt hiervoor met plezier de tentoonstellingszolder beschikbaar.

De uitreiking van de Betzy Akersloot prijs heeft op zaterdag 24 februari 2018 plaats gevonden.

Gezicht op Vlieland, november

19 november 2016 - 2 december 2017

Het meet maar liefst 160 bij 120 cm. Het is kleurrijk. De lucht is overweldigend. Schitterend geschilderd. Te zien is het Vuurboetsduin vanaf de strandovergang Fortweg. De velden bij Het Witte Lid staat onder water.

Waddenschilder Janhendrik Dolsma (1950) schildert meestal hij de zee. Daarover zegt hij zelf: “Zolang als ik me kan herinneren ben ik gefascineerd geweest door de zee. Als jongetje van een jaar of vijf zag ik hem (haar?) voor het eerst en ik was volkomen overdonderd; dat iets zo groot kon zijn. Dat gevoel is eigenlijk altijd gebleven.”

Het schilderij is door bemiddeling van het museum verkocht.

Portret van Vlieland

22 mei - 5 november 2017

Een tentoonstelling in samenwerking met de kunstenaar Herman van Hoogdalem. Deze tentoonstelling kwam voort uit het project Portret van Vlieland. In dat project wordt de mondelinge geschiedenis van Vlieland vastgelegd. Voor deze tentoonstelling maakte Herman van elke geïnterviewde een portret in aquarel.

Op de tentoonstelling waren de eilanders in tweevoud te zien: enerzijds 'still' in aquarel, anderzijds 'live' in stem. De tentoonstelling was dus een combinatie van portret en (kort) gesprek. Uit de gesprekken is een selectie gemaakt. Die fragmenten waren middels een interactieve audiohandset (Podcatcher) te beluisteren. De video's van de geportretteerden zijn integraal te bekijken op de youtube-pagina van het museum.

Vlielander amateurs

14 januari 2017 - 6 mei 2017

De Cultuur Historische Vereniging organiseert samen met Museum Tromp’s Huys om het jaar een tentoonstelling voor amateurkunstenaars van Vlieland. De getoonde kunstwerken zijn meestal zeer divers van aard. Zo zijn er schilderijen te zien en tekeningen, maar ook foto's, beeldhouwwerk, houtsnijwerk en keramiek. Bijna alle werken zijn te koop.

Er kan op de werken worden gestemd. 6 mei 2017 zijn er drie prijswinnaars bekend gemaakt.

1666 in breder perspectief - Willem van de Velde terug op Vlieland

5 augustus 2016 - 7 januari 2017

Op 19 en 20 augustus 1666 sloegen de Engelsen toe. Ze staken de handelsvloot op de rede van Vlieland en het dorp West-Terschelling in brand. Meestertekenaar Willem van de Velde (1611-1693) legde deze ramp vast met pen, penseel en inkt. Deze schitterende tekening en vele anderen tekeningen en prenten waren even terug op Vlieland.

De Borduurscouting

20 november 2015 t/m 3 september 2016

Geïnspireerd door oma’s ambacht hebben de bezoekers van het festival Into the Great Wide Open 2015 samen met Jitske Wedman en Elise Zoetmulder van de Borduurscouting gewerkt aan een drietal kleden. Op de kaart van Vlieland konden ze hun herinneringen achterlaten. Elke dag begonnen ze met een nieuwe kaart. Met dit project maakten ze zowel jong als oud enthousiast voor dit ambacht. Even niet naar een scherm staren, maar samen iets moois maken en in gesprek komen met tafelgenoten. De drie kleden waren te zien in het museum.

Van mei t/m begin september 2016 stond de borduurtafel in Museum Tromp’s Huys, vergezeld van de oproep: Laat dan je herinneringen achter op het doek en verras jezelf! Iedereen mag hier wat achterlaten. Maak er samen wat moois van!

De ramp van 1666

23 februari - 3 juli 2016

Voor het kinderboek "De ramp van 1666" van schrijfster Kitty Nooy, maakte de Terschellinger kunstenaar Frans Schot schitterende illustraties. Hij bewerkte hiervoor aquarellen met Photoshop. Op de tentoonstelling zijn zowel originele aquarellen als Photoshop-bewerkingen te zien. Soms naast elkaar, zodat zichtbaar is hoe de kunstenaar de aquarellen omtoverde in sprankelende illustraties.In 2016 wordt op Vlieland en Terschelling uitgebreid de ramp herdacht die 350 jaar geleden beide eilanden trof. 1666 was een rampjaar voor de Nederlandse handelsvloot. Een brand verwoestte ruim honderd schepen op de rede van Vlieland. Het dorp Oost-Vlieland bleef de ramp bespaard die West-Terschelling onderging: het complete dorp werd door de Engelsen in as gelegd.

De tentoonstelling is aangekleed met citaten uit het kinderboek. Een leuke tentoonstelling voor jong en oud!

Gasten schilderen Vlieland

28 september 2015 - 13 februari 2016

Vlieland trekt jaarlijks veel terugkerende gasten, veel creatievelingen ook. Zij leggen hun indrukken van het eiland vast in beeldende kunst. De Cultuur Historische Vereniging biedt hen tweejaarlijks een podium om die kunst met anderen te delen. Het museum stelt hiervoor met plezier de tentoonstellingszolder beschikbaar.

De uitreiking van de Betzy Akersloot prijs heeft op zaterdag 13 februari 2016 plaats gevonden.

Lied van de geredde drenkeling

21 april t/m 20 september 2015

Beeldend kunstenaar Henrike Gootjes spoelde aan op Vlieland om daar verhalen op te vissen en breidde haar zoektocht uit tot verhalen uit de hele wereld. Zij vond op het eiland verhalen uit de maritieme en persoonlijke geschiedenis van het eiland en haar bewoners. Ze gebruikte verhalen, tekeningen, historisch onderzoek, handwerktechnieken, tattoos en zocht samenwerking met lokale bevolking voor de totstandkoming van de tentoonstelling.

Bekijk de video met de aftrap van het project!

Vlielander amateurs

10 januari 2015 - 11 april 2015

Vlielander amateur kunstenaars dingen mee naar de Betzy Akersloot penning, die aan het einde van de tentoonstelling wordt uitgereikt. Bezoekers brengen hun stem uit op het mooiste, beste of origineelste schilderij.
Het college van B&W biedt de winnaar de gelegenheid te exposeren in het gemeentehuis.

Erik van Ommen

1 juli 2014 t/m 3 januari 2015

Voor het project Waddenatelier woonde en werkte Erik van Ommen in 2012 in de voormalige kazerne op Vlieland. Zijn verblijf daar resulteerde in het voorjaar van 2013 in de publicatie van een jubileumboek, een overzichtstentoonstelling in Slot Zeist en een videoverslag over zijn werkwijze. Voor Museum Tromp’s Huys heeft Van Ommen een selectie gemaakt uit veel van de door hem toegepaste technieken. Tevens is het videoverslag te zien. De tentoongestelde werken zijn te koop.

Vlielander amateurfotografie

7 oktober 2014 t/m 3 januari 2015

De Cultuur Historische Vereniging organiseert samen met Museum Tromp’s Huys een fototentoonstelling.

d'Engelsche Furie, een ooggetuigenverslag

1 juli - 4 oktober 2014 

1666 was een rampjaar voor de Nederlandse handelsvloot. Een brand verwoestte ruim honderd schepen op de rede van Vlieland. Het dorp Oost-Vlieland bleef de ramp bespaard die West-Terschelling onderging: het complete dorp werd door de Engelsen in as gelegd.

In het jaar waarin de Tall Ships Races Harlingen aandoen, start de herdenking van deze ramp. In het museum zijn attributen tentoongesteld die uit de verbrande schepen afkomstig (kunnen) zijn. Rode draad door de tentoonstelling vormt het ooggetuigenverslag van dominee Den Heussen: De Engelsche Furie uit 1667, dat voor de duur van de tentoonstelling door de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam aan het museum in bruikleen is gegeven.

Nanning Willem Duinker - Duizendpoot

18 februari - 30 juni 2014

De grondlegger van het toerisme op Vlieland.  Zo zou je Nanning Willem Duinker kunnen noemen. Het Duinkersoord, de duinen op Vlieland waarin zomerhuizen staan, werd naar hem vernoemd.

Een tentoonstelling over schipper, ondernemer en de oprichter van N.V. Noordzeebad op Vlieland. Tentoonstelling in samenwerking met zijn achterkleinzoon H.K. Stolk, auteur van Zeebad Vlieland.

Gasten schilderen Vlieland

29 oktober 2013 - 15 februari 2014

Steek voor steek

27 augustus - 26 oktober 2013

Verhaal van Lange Paal

7 augustus - 26 oktober 2013

Illustraties voor een kinderboek

Elza van Schaik

1 mei - 31 oktober 2013

De wind in het helmgras - keramiek

Ku[n]stwerken

5 maart - 3 augustus 2013

Panoramaschilderijen van Vlieland

Vlielander amateurs

2 oktober 2012 - 2 maart 2013

Ieke Trinks

7, 8 & 9 september 2012

Performance in de museumtuin, tijdens Into the Great Wide Open

Aan de vergetelheid onttrokken

1 mei - 1 oktober 2012

18de en 19de eeuwse tekeningen van Vlieland en Terschelling