Eilandschilder

14 december 2017 - Vlieland heeft al jaren een eilanddichter. Dat is Gerda Posthumus. Sinds juni 2017 heeft Vlieland ook een eilandschilder: Michael Horn. Zijn eerste schilderij als eilandschilder, getiteld Horizonnig 3, is nu te zien in het museum.

Michael is opgeleid tot huisschilder, onderhoudsschilder noemt hij dat zelf. Hij heeft in Duitsland als huisschilder gewerkt. In zijn vrije tijd nam hij les bij een kunstenaar, “een oude man met zo’n grijze baard, die met één lijn een olifant of een ander dier treffend kon neerzetten”. De creatieve kant van het schildersvak heeft hem altijd al aangesproken. Hij maakte bijvoorbeeld als schilder marmerimitaties. De liefde bracht Michael naar Vlieland.
Om zich nog verder te verbeteren in het creatieve aspect van de schilderkunst, zocht Michael aansluiting bij een schildersclub op het eiland. Petra Voots, de kunstenares die in de reddingbootschuur heeft gewerkt, gaf hen les. Michael heeft meerdere workshops gevolgd aan de Friese kunstacademie in Leeuwarden. 

Inmiddels is de schildersclub zonder leermeester, maar hij bestaat nog wel. Regelmatig zoeken de leden elkaar op of doen ze gezamenlijk mee aan een activiteit. Toen Michael Horn in 2013 de Betzy Akersloot prijs won, na afloop van de tentoonstelling Vlielander Amateurs, nodigde hij zijn vriendinnen van de schildersclub – “het zijn allemaal vrouwen” – uit om samen met hem in het gemeentehuis te exposeren. Exposeren in de raadzaal is de toegift die de gemeente de winnaar van Vlielander Amateurs aanbiedt. Michaels werk hing in de raadzaal en daaromheen hing werk van o.a. Ankelien Kadijk en Nel Potiek.

Michael Horn is in de gemeenteraadsvergadering van 26 juni door de gemeenteraad tot eilandschilder benoemd. Net als de eilanddichter krijgt Michael een stimuleringssubsidie. De aanwijzing geldt weer voor drie jaar en daarna wordt een nieuwe kunstenaar aangewezen. De gemaakte werken worden in het museum getoond en aan het einde van de drie jaar krijgt Michael een expositie in het museum aangeboden.
Liefhebbers weten Michael te vinden. Hij heeft dit jaar al 11 schilderijen verkocht, hij krijgt opdrachten en exposeert permanent een paar werken bij De Parel. Een schilderij van Michael komt binnenkort op tv! Tijdens de opnames van de nieuwe afleveringen van de zo populaire televisieserie Dokter Deen, was een schilderij van Michael Horn in de wachtkamer van de dokter opgehangen.

Elsje de Ruijter

Momenteel zijn er in het museum ook werken te bewonderen van andere kunstenaars die zich door Vlieland lieten inspireren. Op de tentoonstelling Gasten schilderen Vlieland kunnen bezoekers hun stem uitbrengen voor de Publieksprijs. Deze prijs zal op 24 februari worden uitgereikt aan de maker van het werk waarvoor de meeste stemmen zijn uitgebracht.
Voor inwoners van Vlieland is de entree van het museum altijd gratis.

U kunt contact met Michael Horn opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..