Het wapen van Akersloot

In 1893 trouwde Betzy Berg met Gooswinus Akersloot, voorheen burgemeester van Hoevelaken. In de gang van het Tromp’s Huys is een tegeltableau te zien van het familiewapen van Akersloot. Betzy heeft dit tableau zelf geschilderd.

Akersloot was een dorp in Noord-Holland, dat in 2002 is opgegaan in Castricum. Dat dorp had een eigen wapen, dat hieronder is afgebeeld. De officiële beschrijving (26 juni 1816) luidt: “Van zilver beladen met 3 akers van synople. Het schild gedekt met een kroon van goud.” De kroon heeft 5 bladeren. Synople is een groene kleur. Het wapen is waarschijnlijk sprekend bedoeld: eikels zijn akers. Dat de naam Akersloot afgeleid is van eikel is onomstreden. Het wapen is al bekend van een zegel uit 1357, waarop een schild met drie eikels voorkomt.


 
In de albums met wapens van 'Nederland, Oost-Indië, Heerlijkheden, Waterschappen en belangrijke families', van 1925 tot 1935 uitgegeven door Koffie HAG, staat het wapen zonder kroon afgebeeld.
 
Het wapen van Akersloot is opgenomen in het nieuwe wapen van Castricum, verleend op 27 augustus 2003. De leeuw linksboven komt uit het wapen van Limmen, een andere gemeente die in Castricum is opgegaan. De kroon en de eikels komen uit het wapen van Akersloot.


 
Het familiewapen van Akersloot, dat Betzy op het tegeltableau heeft afgebeeld, is veel rijker versierd. Het heeft rond het wapen fraaie krullen met daaraan bladeren en eikels. Het geheel wordt bekroond door een gevleugelde bol met fier daar bovenop een eikel. Een vergelijkbaar familiewapen komt voor op een kom die verhandeld is door Mr. F.J. Haffmans Kunst- en Antiekhandel, Utrecht. Alleen ontbreken in deze schildering de eikels aan de kullende takken. Wel duidelijker is hier te zien dat de gevleugelde bol een helm is. De kom is gedateerd rond 1745.

Het wapen is vanzelfsprekend ook in een zegelring of lakstempel uitgevoerd geweest. Gedoopt in lak, verzegelden leden van gegoede families daarmee hun brieven. Een stempel met het wapen van Akersloot is tentoongesteld in het Oude Raadhuis. Wilt u dat eens zien? Ga dan mee met de Markante Monumentenwandeling, donderdag om 10.30 uur (niet op feestdagen).

VLNR Tegeltableau door Betzy Akersloot-Berg (G0019), kom verhandeld door Mr. F.J. Haffmans, zegel met wapen van Akersloot, lakstempel uit collectie Museum Tromp's Huys (G0190).
Klik op een van deze vier afbeeldingen voor een vergroting