Panorama Vlieland

“De weidsheid van de open vlakte. Kustgebied met wind, wolken en zonneschijn. Maar ook het typische Hollandse weer met bewolking, regen en sneeuw. Juist het slechte, donkere weer legt Roos Schuring met liefde vast in olieverf. Ter plekke met de schildersezel, zakken zand, tubes verf en indien nodig een paraplu.” (www.artacasa.nl). 

Het panoramaschilderij, dat het museum dit jaar dankzij crowdfunding wist aan te schaffen, is de uitkomst van die werkwijze van Roos Schuring. Het schilderij draagt de naam 53º18'40"N 05º00'06"O, die de locatie aangeeft vanwaar het is geschilderd. In het verlengde van Pad van Dertig, zo’n 2 kilometer uit de kust van Vlieland. Er stond een stevige bries, de golven waren hoog. Daar was Roos Schuring in haar element.

Deze foto's laten zien hoe Roos aan boord aan het werk was.

Lijkt Roos Schuring niet een beetje op onze ‘huisschilderes’ Betzy Akersloot-Berg? Betzy schilderde ook het liefst in de open lucht, en plein air zoals dat wel wordt genoemd. Niet voor niets had ze een schilderskist laten maken waarin ze een beetje beschut op het strand kon schilderen. Het verhaal gaat dat Betzy zich eens in Noorwegen in een mand van een rots liet afzakken om vanuit die positie beter de kust te kunnen schilderen. Wat Roos en Betzy in ieder geval gemeen hebben is een zekere stoerheid, het schilderen in de buitenlucht en een grote liefde voor de zee.

Dit schilderij kon worden aangekocht dankzij bijdragen van: Familie de Boer uit Emmen, Familie Bron, Mevrouw Henneman-Pröpper, Mevrouw E.H.L.Hondorp, Meneer T.F.J. Pronker, Meneer J.N. van Rijswijk, Familie G.R. Sterken, Familie Storm, Stichting Recreatiebelangen Vlieland en vele anderen.

Roos Schuring (1974, Alphen aan de Rijn)
Kust van Noord-Oost Vlieland, 53˚18’40’’N-05˚00’06’’O

Olieverf op doek, 50 x 250 cm (TH2014010)

Meer werk zien van Roos Schuring? Kijk op haar website.