Staande klok

 

Richard Vick was een Engelse klokkenmaker. Hij was actief als klokkenmaker van 1702 tot circa 1750. In 1729 werd hij meester bij de Londense Clockmakers' Company, een genootschap van klokkenmakers. Hij is de maker van een doorlopend horloge met de eigenaardige inscriptie 'Richard Vick, horlogemaker van Zijne Majesteit zaliger'.

Niet alleen maakte hij horloges, ook het grote werk schuwde hij niet. De imposante staande klok in de salon van het museum is ook van zijn hand. De klok is afkomstig uit de nalatenschap van het echtpaar Akersloot-Berg. De beide echtelieden leefden op stand. Daardoor heeft het Museum Tromp's Huys waardevolle meubelen en klokken in de collectie.

In 1740 maakte Vick een staande klok die inmiddels onderdeel uitmaakt van The Royal Collection. Deze koninklijke kunstverzameling is opgebouwd sinds de Britse Restauratie, nadat het rijk kortstondig een republiek was geweest. Onder leiding van Charles II trad een periode van herstel plaats van het koningschap over Schotland, Ierland en Engeland. Het overgrote deel van de bezittingen van zijn in 1649 geëxecuteerde voorganger Charles I werd in opdracht van de republikein Oliver Cromwell verkocht. Toen Charles II in 1660 aantrad waren er dus nauwelijks koninklijke bezittingen meer. 

(G0209)