Stoelklok

Een stoelklok of stoeltjesklok is een klok waarbij het uurwerk op pootjes in een 'stoel' staat. De klokken werden vooral in de 17de en 18de eeuw gemaakt. Er zijn stoelklokken bekend uit Friesland, Groningen en Twente.

Een stoelklok is te herkennen aan een beschilderde wijzerplaat en verguld loden versieringen. Vaak heeft de klok houtsnijwerk op de achterplank in de vorm van sierlijke krullen of zeemeerminnen. De klok heeft een korte slinger. Het loodwerk van Groninger stoelklokken is over het algemeen fraai van vorm en afwerking.

De stoelklok die nu in de tuinkamer van het museum hangt, lijkt een Groninger stoelklok. Dat valt op te maken aan het wapen van Groningen bovenop de klok en het kleine wapenschild dat door de engelen wordt omringd. Of de klok ook echt van Groningse makelij is, is nog maar de vraag. De klok is een samenraapsel van verschillende uurwerken. Toen onlangs een klokkenspecialist in het museum was, verbaasde hij zich in eerste instantie over de samenstelling van het uurwerk. Toen hij erachter kwam dat deze klok een proefwerkstuk is geweest voor de opleiding tot klokkenreparateur, begreep hij beter waarom hij zo in elkaar steekt. De klok is in 1983 aan de gemeente geschonken door de heer J.P. Rijkens en maakt onderdeel uit van een grotere schenking klokken.

Het is een kleine, kleurige stoelklok met maanstand. Hij heeft op de achterplaat rijk gesneden meerminnen met een hoorn. Op de voorzijde boven een beschilderde engelenkop, aan weerszijden van de wijzerplaat loden ornamenten van leeuwen en boven de maanstand drie figuren rond een tweekoppige adelaar en wapenschild (wit-groen-wit). Op de kap het wapen van Groningen.

G0862