Ter ere van Maarten Tromp

In een raam aan de voorgevel van het museum (op de foto het paneel rechtsboven) hangt een raampaneel met daarin 9 glas-in-lood ruitjes, waarop een rijm met vermelding van de daden van Maarten Tromp: "Ons rust dien grooten Tromp / die Spangien's gansche Macht / In tien jaer toegherust / in Duins te gronde Bracht / En Schey'ling sagh voortlaast de Britse vloot verplet / had t noot tot syne Doot / maar enen dach verset. 1572 1653."

Met Tromp wordt hier bedoeld Maarten Hapertsz Tromp (1598-1653), de grootste admiraal die Nederland ooit heeft gekend, op - wellicht - Michiel Adriaansz de Ruijter (1607-1676) en Witte de With (1599-1658) na. Op 26 september 1639 ging hij met slechts zeventien schepen het gevecht aan met een vijandelijke overmacht van 67 Engelse schepen. Door een slim gebruik van een defensieve linietactiek lukte het hem deze Armada zo zwaar te beschadigen dat die haar toevlucht zocht op de rede van Duins (The Downs) in het neutrale Engeland. De overwinning bij Duins was de grootste uit Tromps carrière en de grootste tactische overwinning uit de geschiedenis van de Nederlandse marine. Bij thuiskomst werd Tromp als een ware zeeheld onthaald (bron: Wikipedia).

Het tweede deel van het gedicht heeft betrekking op de dag van zijn dood, begin augustus 1653, in de Slag bij Ter Heijde, door de Engelsen ook wel Battle of Scheveningen genoemd. Dat verklaart wellicht de naam 'Schey'lingh' in het gedicht. Tromp werd in deze zeeslag dodelijk getroffen, maar dat werd niet bekend gemaakt aan de rest van de vloot omdat men bang was dat er dan paniek zou uitbreken.

Zeer waarschijnlijk is deze raamhanger door Betzy Akersloot-Berg geschilderd, maar zeker weten we dat niet. Ook is onduidelijk waarnaar het jaartal 1573 (of staat er 1572?) verwijst.

G0323