Man en vrouw

Man en vrouw

Een gecertificeerd museum als Museum Tromp's Huys, heeft tegenwoordig alle objecten beschreven in een database. Bij het invoeren van die informatie, zijn we afhankelijk van wat er eerder over de objecten is genoteerd. Of van wat iemand er nog van weet. Daarom prijst het museum zich gelukkig met een aantal wat oudere vrijwilligers, die ze allemaal nog goed op een rijtje hebben.

Vroeger werd van alle voorwerpen een kaart bijgehouden, die in een kaartenbak stond. Op die kaarten werd alles dat over een object bekend was genoteerd. Van wie het afkomstig was (aankoop, schenking of langdurige bruikleen), de waarde, de standplaats, de afmetingen etc.. Tevens stond er op de kaart een korte omschrijving. Wat stelt het voor? Wie heeft het gemaakt? Is het een familiestuk?

Van deze twee portretten in de collectie van het museum leek in eerste instantie niets bekend. De inventariskaart is leeg, op een objectnummer na. Gelukkig wist de collectiemedewerker wel wat over de foto's te vertellen. Het zijn de ouders van Betzy Akersloot-Berg. Links zien we Bartha Nordbye en rechts Casper Cristiansen Berg. De registratie van deze objecten in de database konden we met deze informatie aanvullen.

G0617.1 & G0617.2