Bomschuiten

Prachtig geschilderd en vakkundig gerestaureerd: een groot schilderij met bomschuiten op het strand. Het is sinds december 2013 te bewonderen in Museum Tromp’s Huys. Betzy Berg heeft het geschilderd voordat ze in het huwelijk trad met Gooswinus Akersloot. Ze heeft het namelijk gesigneerd met Betzy Berg, niet met Betzy Akersloot-Berg zoals ze na haar huwelijk op 2 maart 1893 gewoon was te doen. Daardoor is dit schilderij te dateren tussen ongeveer 1885 en 1893. Aannemelijk is dat ze het schilderde tijdens de lessen van Hendrik Willem Mesdag, tussen 1885 en 1888. In die periode koos ze vaker bomschuiten uit als onderwerp van haar schilderijen. Het museum heeft er daarvan ook meerdere in de collectie, maar geen daarvan is zo mooi en groot als dit.

Stichting Museum Tromp’s Huys heeft het schilderij eind december 2012 aangekocht van een particulier in Zweden. Zij had het schilderij in bezit gekregen uit de erfenis van haar grootvader, die het zeer waarschijnlijk van Betzy zelf heeft gekocht. Of dat in Nederland is geweest of in Scandinavië is niet bekend. Vreemd is wel dat een Zweedse reiziger een zo typisch Hollands tafereel met bomschuiten aanschaft.
Het heeft even geduurd voordat het schilderij in het museum kon worden tentoongesteld, omdat het eerst uitvoerig is gerestaureerd door Atelier Wil Werkhoven te Makkum. Op de foto's is het proces te volgen van de situatie bij aankoop tot het eindresultaat. Klik op de foto's voor een vergroting.


Foto's: Wil Werkhoven

TH2012015