Lakstempel

Op 29 maart 2013 heeft Museum Tromp’s Huys een lakstempel in ontvangst mogen nemen. Dit kleinood is in de tuin van het Armhuis gevonden m.b.v. een metaaldetector. Vinder Folkert Janssens heeft het aangeboden aan het museum.
Het lakstempel is gedurende de maanden augustus en september te zien geweest in de aanwinstenvitrine in de hal van het museum. Op de uitvergrote afbeelding is duidelijk te zien dat het stempel een wapen bevat met daarin een omgekeerde V of A. In het wapen lijken drie vissen te zijn afgebeeld. Het wapen zelf wordt aan weerszijden geflankeerd door griffioenen (Klik op de afbeelding voor een vergroting).

 Een griffioen, ook grijpvogel of Vogel Grijp genoemd, is een hybridisch fabeldier dat de heerschappij over twee rijken symboliseert: over de aarde (zijn leeuwenlichaam) en over de lucht (de kop en de vleugels van een adelaar). Het is een hybride schepsel zoals ook de centaur (half mens, half paard).
De griffioen komt oorspronkelijk uit de mythologie van de Scythen en het Oude Griekenland. Sinds de middeleeuwen komt hij ook in West-Europa voor, onder meer in de heraldiek (=wetenschap die zich bezighoudt met de betekenis van wapenschilden). De griffioen is een symbool voor goddelijke macht en een bewaker van het goddelijke.
      
 
Wie het getoonde lakstempel ooit toebehoorde, wie er zijn of haar documenten mee verzegelde, is niet bekend. Heeft u een idee? Wij zijn heel nieuwsgierig! Reageer via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

TH2013001