Lutine

Het Engelse fregat Lutine liep in 1799 vast op een zandbank tussen Vlieland en Terschelling. Het was met een lading goud en zilver onderweg naar Hamburg. De Lutine voer in eerste instantie voor de Franse marine. In 1779 werd het schip in de haven van Toulon te water gelaten onder de naam La Lutine. Het was niet ontworpen om op de frontlinie van zeeslagen mee te vechten; daar was het scheepstype fregat niet voor geschikt. Het schip was lichter, sneller en wendbaarder dan de grote oorlogsschepen. La Lutine werd wel uitgerust met gevechtsonderdelen als kanonnen. In 1793 werd het schip buitgemaakt door de Britse Royal Navy. Het schip werd toen in twee jaar omgebouwd tot Brits gevechtsschip en omgedoopt tot Lutine.

Na in verschillende zeeslagen meegevochten te hebben kreeg de Lutine in 1799 een reis aangewezen naar Hamburg. Doordat het in dat najaar vrij stormachtig was geweest, konden de pakketboten niet uitvaren richting Hamburg. Post en pakketten stapelden zich op in de haven en ook verschillende passagiers moesten wachten. Verder raakte Hamburg in economische crisis door de oorlog tussen Engeland en Frankrijk. Ook de handelaren in London kregen daar last van en besloten een lening richting Hamburg te sturen. De Lutine zou deze reis met lening, pakketten en passagiers maken.

Een dag na het uitvaren stak er een flinke storm op de Noordzee op. De Lutine raakte daarin verstrikt en raakte van koers. Het schip strandde tussen Vlieland en Terschelling op een zandbank. Alle 270 opvarenden, op één na, zouden zijn omgekomen. Ook de gehele lening van goud en zilver verdween in de zee. Door de jaren heen zijn er veel bergingspogingen gedaan naar de Lutine en zijn schat. Hoe groot die is, is niet meer bekend. De verzekeringsmaatschappij Lloyds uit London is alle documenten over de Lutine verloren in een brand in 1838.

In 1999 - 200 jaar na de ramp - schilderde Frans Schot in opdracht de Lutine. Het schilderij van 200 x 140 cm is onlangs in bruikleen gegeven aan Museum Tromp's Huys door mevrouw E. Bekker, Vlieland.