Portret Betzy Akersloot-Berg

Dit schilderij behoort tot de topstukken van het museum. Het is in 1887 geschilderd door Sientje Mesdag-Van Houten, de vrouw van de befaamde schilder Hendrik Willem Mesdag. We zien Betzy Berg op 37-jarige leeftijd, voor haar huwelijk op 2 maart 1893.

Hendrik Willem Mesdag was in 1887 al een gerespecteerd kunstenaar en Betzy volgde bij hem thuis schilderlessen. Ze raakte bevriend met Sientje en die vriendschap is bijna van het schilderij af te lezen. We zien een sereen kijkende, niet onknappe vrouw. Haar donkere, krullende haar lijkt kortgeknipt, maar het zal eerder opgebonden zijn. Betzy stond haar mannetje, maar was in alle opzichten een beschaafde vrouw. Ze draagt een brons- of goudkleurige sierspeld op haar kraag. In de linker bovenhoek zien we de initialen van de vervaardiger: SMvH en het jaartal 1887.

In 2012 heeft dit schilderij deel uitgemaakt van de tentoonstelling Penseelprinsessen II in Collectie Mesdag in Scheveningen. Centraal in deze tentoonstelling stonden vrouwen die rond de vorige eeuwwisseling beroepsmatig kunstschilder waren. Op deze tentoonstelling was ook het werk Noordzeestrand van Betzy Akersloot-Berg zelf te zien. 

Lees meer over deze tentoonstelling.

Een vereenvoudigde versie van dit schilderij is bewerkt tot logo van Museum Tromp's Huys.

G0152