Glasnegatieven

Salon en tuinkamer van Museum Tromp's Huys zijn, sinds het huis in 1960 een museum werd, ingericht zoals ze waren toen het echtpaar Akersloot-Berg hier woonde. Hoe weten we nu zo precies hoe hun interieur er uitzag? Waar stonden al die meubelen en waar hingen de schilderijen?

Hulp kwam destijds van een aantal glasnegatieven waarop de verschillende vertrekken in het huis - en daarin Gooswinus en Betzy! - zijn afgebeeld.

  • Foto 1: De hal O
  • Foto 2: De salon NW
  • Foto 3: De salon NO
  • Foto 4: De hal ZW
  • Foto 5: De hal NO

Foto 1: Betzy zit hier achter haar ezel in de hal van het huis. Rechtsachter de deur naar de middenkamer en achter het enorme doek de deur naar wat nu de museumwinkel is. Links van die deur de barometer die nu achterin het museum hangt. Waarschijnlijk had Betzy ten tijde van deze foto nog geen atelier in de tuin.

Foto 2: Het echtpaar Akersloot-Berg aan de eettafel in de salon. Achter hen de vitrinekast, achter het raam de glas-in-lood raamhangers, boven de schoorsteenmantel de ovale spiegel.

Foto 3: De salon met daarin de eikenhouten vierdeurs Renaissancekast met uitbundig snijwerk.

Foto 4: Gooswinus Akersloot zit hier in de hal bij de deuren naar de middenkamer en de kelder. Boven de deur naar de middenkamer hangt het portret van een meisje, dat we beter tot zijn recht vonden komen in de salon.

Foto 5: Betzy zit hier in de noordoosthoek van de hal. Dat kunnen we zien aan de barometer, die op Foto 1 naast de deur hangt naar wat nu de museumwinkel is. In deze hoek hangt nu het tweehandig zwaard aan de muur.

G1437