Museumweek

De Museumvereniging organiseert in de week van 8 t/m 15 april de Nationale Museumweek. Musea presenteren in die week hun 'pronkstuk' en organiseren speciale activiteiten. Museum Tromp's Huys, lid van de vereniging, doet altijd mee met deze week.

Pronkstuk van Museum Tromp's Huys is dit jaar het schilderij van Elisabeth Sinding met de geiten in de Dorpsstraat. Daaromheen is een kleine expositie samengesteld over de geit in het beeld van Vlieland. Deze tentoonstelling zal nog tot eind mei te zien zijn.

Alleen tijdens de Museumweek, op zaterdag 14 april, vertelt tussen 16:00 en 17:00 uur Nel Cupido over hoe de geiten op Vlieland gehouden werden en over haar moeder, die de geit molk. Ook op zaterdag 14 april vertonen Vlielanders van 14.00 tot 17.00 uur hun kunsten tijdens Demonstratie Ambachten. Op zaterdag is de entree voor het museum slechts 1 euro.

Toevallig of niet, wordt ook in de Museumweek uitgezonden aflevering Vlieland van de docureeks De Eilanden. In deze aflevering houdt Midas Dekkers, gezeten onder het schilderij met de geiten, zijn verhaal. Uitzending NPO2, vrijdag 13 april rond 21:00 uur.

Achter Diek

(Film van Het Franse Gaatje door Pad van 4)

Een jaarlijks, kleinschalig en vrij toegankelijk muziektheaterfestival op Vlieland. Achter Diek is een feestje dat je niet mag missen! Initiatiefnemer Marian Woestenburg stelt elk jaar een afwisselend en leuk programma samen. Er vinden optredens plaats van muzikanten en theatermakers uit Vlieland en omstreken.

De programmering sluit aan op de grote tentoonstelling in Museum Tromp's Huys. Wie dat wil kan de tentoonstelling bekijken, want het museum is die zondag van 13.00 tot 16.00 uur geopend.

Eerder traden op: het Vlielander Zeemanskoor, Pad van Vier, Drijfhout, The Roaring Fifties, Het Scheepsfolk, Jan Wim Cupido & Friends, Hendrik Luurtsema, Erinsklep.

Met een festival als Achter Diek krijgt de tuin de functie die de initiatiefnemers van Betzy’s tuun, tuinontwerper Carien van Boxtel en museumdirecteur Elsje de Ruijter, in 2013 voor ogen stond. De tuin is altijd vrij toegankelijk. De eerste klas van het vmbo onderhoudt samen met vrijwilliger Loes Meijer de moestuin. De bloementuin, de bestrating, de fruitbomen, de heg en het gras worden onderhouden door vrijwilligers. Het staat een ieder vrij de schoffel of de snoeischaar ter hand te nemen en een bijdrage aan de tuin te leveren!

Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van o.a.: Spar Mulder, Bakkerij Westers, 't Smulpunt, Kampeerterrein Stortemelk, Woesties, vrijwilligers en de belangeloze inzet van alle deelnemers.

Derde zondag in juli
Achter Diek
Tuin Museum Tromp's Huys
13.00 – 19.00 uur
Vrij entree
Hapjes, fris, bier en wijn
Diverse kramen
Muntverkoop

1666-wandeling

Het verhaal achter de ramp van augustus 1666

Hij schreef vele boeken over de ramp in 1666, samen met historicus Anne Doedens. Als er iemand op het eiland te vinden is, die alles weet over de aanval van de Engelsen, dan is dat Jan Houter. Deze rasverteller neemt je mee langs Dorpsstraat, kerk, vuurtoren en waddendijk. Beeldend vertelt hij over de ramp die Vlieland 350 jaar geleden trof. Op 19 augustus van dat jaar werden 170 handelsschepen, die op de rede bij Vlieland lagen, door de Engelsen in brand gestoken. Een nog grotere ramp bleef Vlieland gespaard. Plannen om het dorp Oost-Vlieland in brand te steken hadden de Engelsen namelijk ook, maar ze vermoedden een grote troepenmacht op het eiland. Daarom richtten ze hun aandacht op West-Terschelling. Op 20 augustus werd het hele dorp geplunderd en in brand gezet.

De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur en is geschikt voor jong en oud.
Tijdstip: maandag 14.00 - 15.30
Data: 18 april | 2 & 16 & 30 mei | 13 & 27 juni | juli & augustus: elke maandag | 5 & 12 & 19 september | 17 & 24 oktober | 7 & 21 november | 12 & DINSDAG 27 december 2016
Start: Hotel Zeezicht (Havenweg 1)
Kaartverkoop: Museum Tromp’s Huys (Dorpsstraat 99) of bij aanvang wandeling aan de gids
Volwassenen € 7,50
Kinderen t/m 12 jaar € 2,50
Groepen op aanvraag. Informeer bij het museum: 0562 451600 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Betzy's Tuun

Dit is het nieuwsoverzicht over Betzy's Tuun. Voor meer informatie over de ´tuun´, klik hier.
Bekijk ook de pagina van Betzy's Tuun op Facebook.

Nieuws

De Krijtenburg

Nieuw jaar, nieuwe leerlingen. Die van het vmbo zijn weer enthousiast aan de slag gegaan. Loes Meijer had van alles voorgezaaid, zodat er meteen al wat plantjes in de tuin konden worden gezet.

Deze week hebben 7 enthousiaste leerlingen van het vmbo De Krijtenburg Vlieland hun 'percelen ingenomen'. Eerst hebben ze het onkruid - "maar dat noemen we zo, omdat we het niet in de tuin willen hebben", zei vrijwilliger Loes Meijer - met de hand uit de grond getrokken. Wat te stevig vast zat, werd met een riek voorbewerkt. Op het stuk aan de kant van de dijk is spinazie gezaaid. Op het andere stuk komt winterrogge.

Aanwas

18 augustus 2014 - De planten zijn allemaal goed aangeslagen. De eerste weken was het erg droog en hebben we ze veel water moeten geven. Elke dag met de tuinslang eropuit. Dank jullie wel, Agnes, Luca en je dochter, voor jullie hulp daarbij! Met de regen van de laatste weken gaat het groeien vanzelf.
Nu blijken echter niet alleen de uitgekozen planten het goed te doen, maar ook de ongewenste gasten: paardenbloemen, kweek en ander gras. Vandaag met Marian en Riek precies tussen de buien door de borders geschoffeld en afgevallen stoofperen geruimd. Het ziet er weer netjes uit. Over twee weken nog maar eens.

Eerste borders ingeplant

21 juli 2014 - Met een heleboel Vlielanders en gasten zijn de eerste borders ingeplant. Er was thee, koffie en limonade en vanuit de Uiterton werd plaatkoek meegenomen. Het was een gezellige middag en we hopen al deze mensen regelmatig in de tuun terug te zien!