Opkleden

In Museum Tromp’s Huys zal vanaf eind september tot en met 5 december 2019 een tentoonstelling te zien zijn met als thema 'Opkleden'.

Opkleden is een traditioneel Vlielands feest op 5 december. De opkleders zijn verkleed, vaak met zelfgemaakte pakken en beelden een persoon of gebeurtenis uit. In het dorp zetten de bewoners de voordeur open, ten teken dat de opkleders welkom zijn. Eenmaal binnen wordt er door de aanwezigen, 'de raders', geprobeerd te raden wie de opkleder is. De raders mogen vragen stellen en als men het denkt te weten, fluistert men de naam zacht in het oor van de opkleder. De opkleder mag niets zeggen, maar knikt of schudt met het hoofd om aan te geven of de vraag of de naam juist is. Om 23.00 uur volgt het Demasque in de Oude Stoep.

Nu heeft het museum, op een paar foto’s na, geen beschikking over kostuums, attributen, foto’s, video’s en verhalen. Daarom is er een oproep gedaan aan alle Vlielanders om de 'opkleedspullen' voor de tentoonstelling aan het museum uit te lenen. We zijn heel benieuwd wat er allemaal te zien zal zijn, u ook?