Artist-in-Residence: Studio Betzy

Atelier Betzy Akersloot: van atelierwoning tot studio Betzy

Het voormalige atelier van Betzy Akersloot-Berg, in de jaren ’60 tot woning omgebouwd, heeft een nieuwe functie. In 2017 heeft de eigenaar van het pand, Vereniging Hendrick de Keyser, in overleg met Stichting Museum Tromp’s Huys en de gemeente besloten de woning op te knappen en in te richten als bijzondere overnachtingsplek voor max. 2 personen. Gedurende het jaar zal de woning verhuurd worden op de recreatieve markt, als onderdeel van het programma Monument en Bed van Vereniging Hendrick de Keyser. Ongeveer 26 weken per jaar verhuurt de vereniging de woning aan de stichting als onderdeel van een Artist-in-Residence programma.

Schilderij van atelierwoning Betzy Akersloot met uitzicht over de Waddenzee

Het museum heeft al langer de ambitie om kunstenaars op Vlieland uit te nodigen om daar een korte periode te kunnen verblijven en werken. Vlieland inspireert kunstenaars op velerlei wijzen. Door de ‘geïsoleerde’ ligging, door de natuur, door de specifieke sociale context, door de invloed van de seizoenen, door het wad. Kortom: Vlieland is niet zomaar een plek voor inspiratie en creatie.

Artist-in-Residence

De dijkwoning leent zich uitstekend voor een Artist-in-Residence (AIR) programma. Kunstenaars, schrijvers, dichters, muzikanten of wetenschappers kunnen de dynamiek van het eiland in de actuele context verbeelden. De vorm waarin ze dat verpakken willen we zo ruim mogelijk houden. De kunstenaar zal verblijven in het voormalig atelier van Betzy Akersloot. Daarmee verbinden we verleden met heden en geven we nieuwe betekenis aan de historie van Vlieland.

We willen het programma aangrijpen om nieuwe ontmoetingen tot stand te brengen. Dat begint met de selectie van kunstenaars. We roepen kunstenaars op om een voorstel te doen. Niet alleen het maken van nieuw werk staat centraal, ook het proces waarin dat werk tot stand komt is belangrijk en de verbinding met de toekomst. Hoe verweeft de kunstenaar de bijzondere natuur in het werk? Hoe verwerkt de kunstenaar de actualiteit met de sociale dynamiek van het eiland? Hoe presenteert de kunstenaar het werk, aan wie, waar? Hoe kan de kunstenaar een rol spelen in de sociale gemeenschap van het eiland of een bijdrage leveren aan het (ontwikkelen van een nieuw) toeristisch product? Gedacht wordt aan (medewerking aan) een tentoonstelling in het museum, het geven van workshops, concerten of voorstellingen.

Meer informatie en de mogelijkheden om een verzoek in te dienen voor het Artist-in-Residence programma vindt u op de website van Studio Betzy

De Atelierwoning is recreatief te huur voor badgasten via Vereniging Hendrick de Keyser