Demonstratie Ambachten

Het maken van een trammelantmat tijdens Demonstratie Ambachten in de tuin van het museumie

I.v.m. de coronamaatregelen is het helaas niet mogelijk om op verantwoorde wijze de onderstaande activiteiten te laten plaatsvinden. Dit komt met name vanwege de beperkte ruimte in het museum, waardoor het 1,5 m afstand houden niet/nauwelijks mogelijk is.

Van mei tot september kunt u Demonstratie Ambachten zien in het museum op woensdag van 14.00-17.00 uur, eens in de twee weken. Daarnaast is Demonstratie Ambachten te zien op zaterdag in de Museumweek en op de woensdagen in de voorjaars-, herfst- en kerstvakantie. Voor de data kunt u de posters in het dorp, de poster op het raam van het museum en de activiteitenagenda van VVV Vlieland raadplegen.

Bewoners van Vlieland laten in het museum zien hoe hun (voor)ouders matten, touwladders, spekmatten en merklappen maakten. De handgemaakte producten zijn tijdens Demonstratie Ambachten in het museum te koop.
Eén van die producten is een wollen, handgemaakte mat, ´geweven´ op metalen staven (op de foto leggen Jelle Horjus en Sierd Visser de laatste hand aan een wit/grijsblauw gestreept exemplaar; deze foto is gemaakt in de tuin op een zeer warme zomerse dag, meestal is Demonstratie Ambachten in het museum op de zolder).

Deze matten worden wel ‘trammelantmatten’ genoemd. Waarom? Dat vertellen de vrijwilligers u graag! U kunt een handgemaakte mat bestellen in de door u gewenste kleur. Dat kan ter plaatse of vooraf. Neem daarvoor contact op met de medewerker achter de museumbalie.

Op Vliris (YouTube) is onderstaand filmpje gepubliceerd.