Demonstratie Ambachten

Het maken van een trammelantmat tijdens Demonstratie Ambachten in de tuin van het museumie

Na een periode van 2 jaar zijn er weer Demonstraties Ambachten te zien in het museum op woensdag van 14.00-17.00 uur op de volgende data:

Woensdag 27 juli 2022

Woensdag 10 augustus 2022

Woensdag 24 augustus 2022

Woensdag 7 september 2022

Woensdag 19 oktober 2022

Woensdag 26 oktober 2022

Woensdag 28 december 2022

Woensdag 4 januari 2023

Voor de data kunt u ook de posters in het dorp, de poster op het raam van het museum en de activiteitenagenda van VVV Vlieland raadplegen.

Bewoners van Vlieland laten in het museum zien hoe hun (voor)ouders matten, touwladders, spekmatten en merklappen maakten. De handgemaakte producten zijn tijdens Demonstratie Ambachten in het museum te koop.
Eén van die producten is een wollen, handgemaakte mat, ´geweven´ op metalen staven (op de foto leggen Jelle Horjus en Sierd Visser de laatste hand aan een wit/grijsblauw gestreept exemplaar; deze foto is gemaakt in de tuin op een zeer warme zomerse dag, meestal is Demonstratie Ambachten in het museum op de zolder).

Deze matten worden wel ‘trammelantmatten’ genoemd. Waarom? Dat vertellen de vrijwilligers u graag! U kunt een handgemaakte mat bestellen in de door u gewenste kleur. Dat kan ter plaatse of vooraf. Neem daarvoor contact op met de medewerker achter de museumbalie.

Op Vliris (YouTube) is onderstaand filmpje gepubliceerd.