Schilderij van Gert Pruik, voorstellende het Veerplein op Vlieland met het standbeeld van Willem de Vlamingh

Gasten schilderen Vlieland

7 december 2019 tot 28 maart 2020

Goede tradities moet je koesteren. Cultuur Historische Vereniging “Eylandt Flielandt” organiseerde in eendrachtige samenwerking met Museum Tromp’s Huys tweejaarlijks de expositie Gasten Schilderen Vlieland. Ook dit jaar hebben vele gasten hun op Vlieland gebaseerde kunstwerk ingezonden. De expositie die te zien was op de tentoonstellingszolder van Museum Tromp’s Huys bood zonder twijfel weer een verrassend en mooie kijk op ons eiland. Niet onbelangrijk om te vermelden is dat de kunstwerken in deze tentoonstelling te koop waren.

Zoals altijd bij deze expositie krijgt u als toeschouwer ook een belangrijke rol in het jureren van de werken. U kunt uw keuze maken en uw favoriete  kunstwerk kiezen. De kunstenaar van het werk dat de hoogste waardering van het publiek krijgt, zal na afloop van de expositie een prijs in ontvangst mogen nemen.

De prijsuitreiking op 28 maart is helaas door de maatregelen tegen het coronavirus niet doorgegaan, maar de stemmen zijn geteld en inmiddels hebben alle deelnemers de uitslag ontvangen. 

Er is door de maanden heen veel bezoek geweest en de reacties naar onze collega’s en in ons logboek waren onverdeeld enthousiast. Dat blijkt ook wel uit het totaal aantal van 596 stemmen die zijn uitgebracht en de leuke reacties die op de stembiljetten zijn meegegeven. Een ander positief resultaat is dat er 9 schilderijen tijdens de periode van de tentoonstelling verkocht zijn. Kortom, veel enthousiasme en waardering. 

Het was dan ook spannend. Tot op het laatste moment was het dan ook moeilijk te zeggen welke kunstenaar het winnende schilderij had gemaakt. Bij de telling bleek dat er een grote diversiteit was en dat de voorkeuren van de uitgebrachte stemmen goed verdeeld waren. Uiteindelijk leverde de wedstrijd wel een duidelijke winnaar op. Zowel het schilderij met de meeste stemmen als het schilderij op de tweede plaats zijn gemaakt door één kunstenaar.  

Om u niet langer in spanning te houden, er is maar één nummer één: Gert Pruik verzamelde met het schilderij “Willem de Vlamingh” de meeste stemmen.
Gert heeft de 1e prijs gewonnen en verdient daarmee de eeuwige roem maar ook de bijbehorende versierselen zoals een Oorkonde.. en zoals al gezegd bereikte Gert met het schilderij “Nicolaaskerk” ook nog eens de 2e plaats.

Schilderij van Rita teirlynck, voorstellende boten op het WadOp de 3e plaats is geëindigd Rita Teirlynck met het schilderij ‘Boten op het Wad’.


Alle drie de schilderijen zijn overigens verkocht.

Op de website van de Cultuur Historische Vereniging Eylandt Flielandt treft u een overzicht aan waar u alle schilderijen op tentoonstellingsnummer nog eens kunt bekijken.

Op Facebook: Museum Tromp’s Huys en op Instagram: museumtrompshuys kunt u ook nog een filmpje zien van onze tentoonstellingszolder, met een impressie van de expositie.