12 april 2025 – medio 2026
Naast een fysieke tentoonstelling, die verschillende en voor het eiland relevante thema’s behandelt, zullen er ook specifieke lezingen worden gehouden houden over het thema. Dit in nauwe samenwerking met de Cultuur Historische Vereniging Eylandt Flielandt en de Nicolaaskerk. We hebben twee bekende en interessante auteurs weten te strikken om medio dit jaar lezingen te geven over ons thema. In de filmkelder van het museum worden specifieke beelden getoond over het thema.
In grote lijnen wil museum Tromp’s Huys de invloed van de scheepvaart op Vlieland schetsen. De hoogtepunten en bijzonderheden zullen wij daarbij zo goed mogelijk uitlichten. Hoewel hieronder een tijdslijn wordt geschetst, is dat niet de manier waarop de expositie zal verlopen. De opeenvolgende periodes zijn wel in chronologische volgorde terug te vinden in de geschiedenisboeken maar het museum wil vooral thema’s verbinden. Gastconservator Hans Stolk, die een lopende encyclopedie is over de geschiedenis van het eiland en vooral over zijn bewoners, helpt ons om er een boeiende en verassende opstelling van te maken.
We beginnen de tentoonstelling met het thema Strandingen en Reddingen. In samenwerking met KNRM station Vlieland en puttend uit het boek ‘Strandingen en reddingen’ van Jan Houter laten we zien welke grote gebeurtenissen impact hebben gehad op het eiland en zijn bewoners. In beeld en geluid nemen wij u mee in de heldhaftige reddingspogingen en soms noodlottige schipbreuken. Het geeft zowel een historisch beeld als een blik op heden en toekomst.

Later dit jaar zullen we inzoomen op de zogenaamde Moedernegotie.
De handel van Nederlandse schepen, tijdens de 14e en 15e eeuw.
Scheepvaart speelde een cruciale rol in de uitwisseling van goederen, vooral met steden in Duitsland en Scandinavië. Over Vlieland is van deze periode de vondst van een pinkachtig wrakje (bunscheepje) op te voeren. De Archeologische club op Vlieland zal een klein deel van tentoonstellingszolder mogen gebruiken voor hun vondst. Houd u ook het archeologie-weekend in de gaten; dat is dit jaar op 13, 14 en 15 juni, ook in ons museum!
Vlieland speelde een behoorlijk grote rol in de Tachtigjarige Oorlog.
De Nederlandse scheepvaart bloeide als nooit tevoren, met Amsterdam als een belangrijk handelscentrum. Door het geld dat werd verdiend in de moedernegotie kon worden geïnvesteerd in nieuwe handelsmissies. De oprichting van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) in 1602 leidde tot een enorme uitbreiding van de handel met Azië. Hier kunnen we ook niet om Willem de Vlamingh heen. Zijn verhaal en zijn schip zijn een permanent onderdeel van de tentoonstelling op de zolderverdieping.
In de 18e eeuw kwam er een zekere achteruitgang in de scheepvaart. Mede door oorlogen en concurrentie van andere Europese landen. De Franse overheersing en de Napoleontische oorlogen hadden ook een negatieve impact op de scheepvaart. In de 19e eeuw herstelde de sector zich geleidelijk, mede door de industrialisatie en de ontwikkeling van stoomschepen. De opkomst van het personenvervoer van en naar Vlieland zal hier door ons ook opgevoerd worden. Heel interessant is een stuk van onze gastconservator Hans Stolk dat een gehele vitrine beslaat. Het is een originele wimpel, gedateerd rond 1880. Deze wimpel komt uit de erfenis van de overgrootvader van Hans, Nanning Willem Duinker.
Houd u onze website en de agenda van de VVV Vlieland goed in de gaten!
In juni presenteren wij, in nauwe samenwerking met de Cultuur Historische Vereniging Eylandt Flielandt, de Jan Houter lezingen in de Nicolaaskerk:
Vrijdag 27 juni: lezing van schrijver Mathijs Deen.
In juni ( datum volgt): een lezing van schrijver Hein Aalders over scheepvaart en schrijver dichter Slauerhoff.
In de museumwinkel is de door VVV Vlieland en het museum gemaakte fietsroute ‘Redders op zee route’ te koop voor €1,-. Hiervan gaat 20% naar de KNRM.