Trum sjö

Schilderij van Betzy Akersloot-Berg


19 maart 2018 – Het komt niet zo vaak voor dat schilderijen van de hand van Betzy Akersloot-Berg ter verkoop worden aangeboden. Afgelopen najaar bood een particulier in Noorwegen een werk aan dat door zijn zonnige karakter een welkome aanvulling is op de collectie van Museum Tromp’s Huys. Over de prijs was vrij snel overeenstemming. De aanbieder vond het heel belangrijk dat het schilderij in de collectie van een museum zou worden opgenomen. Want als het weer bij een particulier terecht zou komen, zou het grote publiek er geen kennis mee kunnen maken.


Schilderij van Betzy akersloot met een zelboot op zee op een zonnige dag


Trum sjö

Trots presenteert het museum daarom “Trum sjö”, een middelgroot schilderij van een zeilwedstrijd op de zee bij Tromsö, Noorwegen. Het is geschilderd op een zonnige, zomerse dag. De hoge witte wolk boven de scheepjes voorspelt dat het voorlopig mooi weer zal blijven.

Betzy schilderde dit werk na haar huwelijk met Gooswinus Akersloot. Dat weten we omdat ze het signeerde met ‘Betzy Akersloot-Berg’. Ze ging ook toen nog bijna jaarlijks naar Noorwegen, om familie te bezoeken en om te schilderen. Soms vergezelde Gooswinus haar. Dat ze dan ook zo ver noordelijk reisde als Tromsö was al bekend.