Noordzeestrand, links het strand en rechts de zee met meeuwen

Vlieland en Betzy: eigenzinnig, bijzonder, prachtig!

Expositie in het kader van de 100ste sterfdag van Betzy Akersloot-Berg; zeeschilderes

Januari 2024 – december 2024

De tentoonstelling rond Betzy Akersloot-Berg is van mei-december 2024 uitgebreid met haar tekeningen en etsen.

Wie Museum Tromp’s Huys kent, noemt vaak in één adem de naam Betzy Berg of preciezer Betzy Akersloot-Berg.

Voor wie de tekeningen en schilderijen van deze Noors-Nederlandse schilderes niet kent of voor de liefhebber die het museum regelmatig bezoekt is nu de kans. Museum Tromp’s Huys eert de naamgever van het huis die op 18 december 1922 in het Tromp’s Huys overleed, het gehele jaar met exposities, voorstellingen, rondwandelingen, lezingen, een boek, een kinderboek, rondleidingen en meer.

Museum Tromp’s Huys probeert het leven en de werken van deze bijzondere en toch wel onderbelichte vrouw beter uit te lichten. Dat is mogelijk omdat er voldoende gegevens zoals; correspondentie en verhalen bewaard zijn gebleven. Een aantal professionals hebben deze feiten verwerkt in scripties, artikelen en boeken.

Het museum zal door middel van een aantal lezingen, rondwandelingen en rondleidingen meer uit de doeken doen dan tot nu toe bij het grote publiek bekend was.

Speciaal voor Tromp’s Huys zijn er door twee bekende schrijfsters een vie romancée en een kinderboek geschreven. Uiteraard is Betzy de hoofdpersoon in deze verhalen.

De boekpresentatie van de vie romancée ‘De zee, de zee alleen’ was gepland op zaterdag 15 januari 2022. Schrijfster Tineke Hendriks en uitgever Ingrid Meurs van Orlando zouden het boek presenteren en daarmee de officiële opening van de expositie verrichten. Corona gooide roet in het eten, maar we hebben de boekpresentatie voor u op film gezet.

Het boek van Tineke Hendriks ‘De zee, de zee alleen’ is te koop in elke plaatselijke boekhandel en uiteraard in de museumwinkel.

De boekpresentatie van het kinderboek ‘Aangespoeld’ heeft plaatsgevonden op vrijdag 18 maart. Schijfster Mary Heylema en directeur Tromp’s Huys Peter Schalk, zijn met elkaar in gesprek gegaan over het boek. Het mogelijk om het gesprek tussen Mary en Peter hier terug te zien.

Het kinderboek van ‘Aangespoeld’ is te koop in de museumwinkel.

Magneet met afbeelding van De Haven van Vlieland bij zonsondergang