Noordzeestrand, links het strand en rechts de zee met meeuwen

Vlieland en Betzy: eigenzinnig, bijzonder, prachtig!

Expositie in het kader van de 100ste sterfdag van Betzy Akersloot-Berg; zeeschilderes

Januari 2022 – december 2023

-Wegens grote belangstelling wordt de tentoonstelling over Betzy Akersloot-Berg verlengd tot december 2023-

Wie Museum Tromp’s Huys kent, noemt vaak in één adem de naam Betzy Berg of preciezer Betzy Akersloot-Berg. Voor wie de tekeningen en schilderijen van deze Noors-Nederlandse schilderes niet kent of voor de liefhebber die het museum regelmatig bezoekt komt er in 2022 een prachtige kans. Museum Tromp’s Huys wil de naamgever van het huis die op 18 december 1922 in het Tromp’s Huys overleed, het gehele jaar eren met exposities, voorstellingen, rondwandelingen, lezingen, een boek, een kinderboek, rondleidingen en meer.

In het jaar 2022 proberen wij leven en werken van deze bijzondere en toch wel onderbelichte vrouw beter uit te lichten. Dat kunnen we doen omdat er in ieder geval voldoende gegevens zoals correspondentie en verhalen  bewaard zijn gebleven. Een aantal professionals hebben deze feiten  al verwerkt in scripties, artikelen en boeken. We zullen door middel van een aantal lezingen, rondwandelingen en rondleidingen dan ook meer uit de doeken doen dan tot nu toe bij het grote publiek bekend was. We zijn er in dat kader ook heel trots op dat speciaal voor het museum door twee bekende schrijfsters respectievelijk een vie romancée en een kinderboek worden geschreven. Uiteraard is Betzy de hoofdpersoon in deze werken.

De boekpresentatie van de vie romancée was gepland in het museum op zaterdag 15 januari. Schrijfster Tineke Hendriks en uitgever Ingrid Meurs van Orlando zouden het boek presenteren en daarmee de officiële opening van de expositie verrichten. Het boek van Tineke Hendriks ‘De zee, de zee alleen’ is te koop in elke plaatselijke boekhandel en uiteraard in de museumwinkel.

Corona gooide roet in het eten maar we hebben de boekpresentatie in ieder geval voor u op film gezet.  Klik hier.

De boekpresentatie van het kinderboek ‘Aangespoeld’ van Mary Heylema heeft plaatsgevonden op vrijdag 18 maart. Mary Heylema en Peter Schalk, directeur Tromp’s Huys, zijn met elkaar in gesprek gegaan in aanwezigheid van belangstellenden over het boek en er was gelegenheid om vragen te stellen aan de schrijfster. Het gesprek is opgenomen en hier te zien.