Vrouwen die muren afbreken

‘Vrouwen die muren afbreken’ zijn vrouwen die vandaag de dag figuurlijk muren afbreken in de samenleving. Denk hierbij aan vooroordelen teniet doen en taboes doorbreken op het gebied van seksuele voorkeur, culturele achtergrond, geloof, huidskleur, gender en postuur, vrouwen die een beroep uitoefenen dat we vaak nog als een mannenberoep zien en vrouwen die mensen verbinden die elkaar niet gauw opzoeken.

Vrouwen die een verschil maken en daarmee het pad banen voor andere vrouwen en mannen.

Tentoonstelling, boek en Vertellingen
Vrouwen die muren afbreken is een inspirerend project dat bestaat uit een reizende tentoonstelling, een boek en Vertellingen door tentoonstellingsmaker, projectleider en auteur Véronique Konings.
Ook worden er op aanvraag Empowerment workshops door vrouwen uit het boek gegeven.
 
Inspiratiebron en tentoonstelling
Dit project is geïnspireerd door de moedige 16de-eeuwse Trijn van Leemput en ontstond in 2020 als onderdeel van de tentoonstelling De ommuurde stad in het Centraal Museum in Utrecht.
Sinds 2021 reist Vrouwen die muren afbreken als zelfstandige tentoonstelling met tien foto’s van fotograaf Ilvy Njiokiktjien en verhalen van Véronique Konings. Eerst naar diverse wijken in Utrecht en sinds begin 2023 naar andere plekken in Nederland.
 
De vrouwen die in de tentoonstelling in woord en beeld worden geportretteerd, wonen in Utrecht, maar hun verhalen zijn universeel en hebben vaak landelijke uitstraling.

Boek
Geraakt door de verhalen besloot Véronique Konings een boek te maken met 22 murenafbreeksters.

Het boek Vrouwen die muren afbreken; 22 opbouwende verhalen, weer met prachtige portetten van prijswinnend fotograaf Ilvy Njiokiktjien, verscheen in september 2022 en is te koop in de winkel van museum Tromp’s Huys, in de (online) boekwinkel en bij uitgeverij Lente.

Tentoonstelling Nicolaaskerk
De tentoonstelling is te zien van 25 mei t/m 15 september in de Nicolaaskerk op Vlieland. U kunt bezichtigen: maandag t/m donderdag 10.00 – 12.00 uur en 16.30 – 17.30 uur, vrijdag 16.30 – 17.30 uur en tijdens evenementen in de kerk.
Extra openstelling van de kerk is er in juli en augustus ook op zaterdagen. Houd de agenda van het VVV en de kerk in de gaten!

 
Wilt u meer lezen over dit project? Vrouwen die muren afbreken!