Expo Bas Kwakman

Schrijver & beeldend kunstenaar , 26 oktober t/m 4 januari 2024

Schrijver & beeldend kunstenaar Bas Kwakman is geen onbekende op het eiland. Al vanaf 2004 is hij medeorganisator van het jaarlijkse poëzie- en muziekprogramma op Stortemelk en in 2023 verbleef hij een maand als Artist-in-Residence in het atelier van Betzy Akersloot-Berg in de tuin van het Tromp’s Huys. Tijdens de residentie richtte Kwakman zich op drie thema’s:
Eilandjournaal,
Kaartinterventies en
Zicht op West-Vlieland.

Binnen de serie Eilandjournaal registreerde Kwakman zijn verblijf op het eiland – een dagboek in beelden. Dit varieert van een weergave van zijn dagelijkse renroute over het eiland, de ontdekking van de zandmotor, de plattegrond van het verdronken dorp West Vlieland en een onderzoek naar de geschiedenis van het eiland.

De Kaartinterventies zijn gebaseerd op zijn ontdekkingen in het museum: de werken in deze serie vormen een persoonlijke dialoog met de prachtige collectie historische kaarten van het museum.

De serie Zicht op West-Vlieland bestaat uit tekeningen van de zee en de lucht, precies op de plek waar het verzonken West Vlieland ligt, gezien vanaf het juttershuisje. Zee-schappen, ‘geladen’ met het onzichtbare, verdronken dorp.

Over de kunstenaar
Bas Kwakman is schrijver, beeldend kunstenaar en uitgever. Hij is opgeleid als beeldend kunstenaar en docent kunstgeschiedenis/kunstbeschouwing. Na diverse studies op het gebied van (cultureel) management en marketing werd hij organisator en programmeur op het gebied van literatuur, beeldende kunst en hedendaagse muziek.

Het beeldende en literaire werk van Kwakman is regelmatig in binnen – en buitenland te zien, te horen en te lezen.

Het werk wat Kwakman maakte tijdens en van zijn residentie op Vlieland is vanaf 26 oktober t/m 4 januari 2024 te bewonderen in het museum.