De ramp van 1666

Rondom deze gebeurtenis, die in 2016 op Vlieland en Terschelling werd herdacht, zijn een drietal tentoonstellingen in museum Tromp’s Huys ingericht. Bovenstaande afbeelding is een schilderij van Willem van de Velde de Oude, van de rampen op het Vlie.


d’Engelsche Furie, een ooggetuigenverslag

Pagina 7 van boek d'Engelsche Furie, een oogetuigenverslag van de de ramp van 1666

1 juli – 4 oktober 2016
1666 was een rampjaar voor de Nederlandse handelsvloot. Een brand verwoestte ruim honderd schepen op de rede van Vlieland. Het dorp Oost-Vlieland bleef de ramp bespaard die West-Terschelling onderging: het complete dorp werd door de Engelsen in as gelegd.
In het jaar waarin de Tall Ships Races Harlingen aandoen, start de herdenking van deze ramp. In het museum zijn attributen tentoongesteld die uit de verbrande schepen afkomstig (kunnen) zijn. Rode draad door de tentoonstelling vormt het ooggetuigenverslag van dominee Den Heussen: De Engelsche Furie uit 1667, dat voor de duur van de tentoonstelling door de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam aan het museum in bruikleen is gegeven.


De ramp van 1666 – Kitty Nooy

Voorkant boek De ramp van 1666 van Kitty Nooy

23 februari – 3 juli 2016
Voor het kinderboek “De ramp van 1666” van schrijfster Kitty Nooy, maakte de Terschellinger kunstenaar Frans Schot schitterende illustraties. Hij bewerkte hiervoor aquarellen met Photoshop. Op de tentoonstelling zijn zowel originele aquarellen als Photoshop-bewerkingen te zien. Soms naast elkaar, zodat zichtbaar is hoe de kunstenaar de aquarellen omtoverde in sprankelende illustraties.
In 2016 wordt op Vlieland en Terschelling uitgebreid de ramp herdacht die 350 jaar geleden beide eilanden trof. 1666 was een rampjaar voor de Nederlandse handelsvloot. Een brand verwoestte ruim honderd schepen op de rede van Vlieland. Het dorp Oost-Vlieland bleef de ramp bespaard die West-Terschelling onderging: het complete dorp werd door de Engelsen in as gelegd.
De tentoonstelling is aangekleed met citaten uit het kinderboek. Een leuke tentoonstelling voor jong en oud!


1666 in breder perspectief – Willem van de Velde terug op Vlieland

tekening van Willem van de Velde over ramp van 1666, waarbij schepen op de rede in brand werden gestoken door de Engelsen


5 augustus 2016 – 7 januari 2017
Op 19 en 20 augustus 1666 sloegen de Engelsen toe. Ze staken de handelsvloot op de rede van Vlieland en het dorp West-Terschelling in brand. Meestertekenaar Willem van de Velde (1611-1693) legde deze ramp vast met pen, penseel en inkt. Dit schitterende werk maakte hij niet ter plaatse, maar naar aanleiding van de berichtgeving over de ramp. Het is in 1904 met hulp van de Vereniging Rembrandt aangeschaft en in de collectie van het Rijksmuseum opgenomen.
Willem van de Velde was weliswaar niet tijdens de ramp op Vlieland, hij kwam hier regelmatig. Zijn zuster woonde op Vlieland. Hij heeft de kust en de schepen die hier lagen goed in zich opgenomen. Er wordt wel gezegd dat hij een fotografisch geheugen moet hebben gehad. Daarvan getuigen een aantal andere tekeningen, ook op de tentoonstelling te zien. We zien schepen voor de kust van ‘terug op Vlieland’.