“Het Wachtende Water”

Werk in uitvoering – door JW Rijneveldshoek

Momenteel verblijf ik op Vlieland. In Studio Betzy als artist in residence. Hier werk ik aan mijn novelle “Het Wachtende Water” (werktitel). Een literaire verdichting van de laatste levensdagen van Slauerhoff, dagen die deze dichter dolend doorbrengt tussen
waan en werkelijkheid.

Via onderstaande artikelen houd ik ieder op de hoogte van de vorderingen.

HET WACHTENDE WATER 1

Om uw kennis over Slauerhoff wat op te rakelen: Jan Jacob Slauerhoff, beter bekend als J.J. Slauerhoff, was een Nederlandse dichter en schrijver, die op 15 september 1898 in Leeuwarden geboren werd. Zijn (korte) leven en literaire werk kenmerken zich door een bewogen en vaak
tumultueuze relatie met zowel ziekte als vrouwen. Slauerhoff leed …..

Lees meer

HET WACHTENDE WATER 2

Vandaag kletteren er felle regenbuien tegen het grote venster dat vanuit Studio Betzy een geweldig uitzicht biedt op de Waddenzee. Het regenwater stroomt in dikke stralen langs het
vensterglas omlaag. De gierende zuidooster rammelt aan de deur, rammelt aan de ramen.
Buiten loopt een man, diep weggedoken in zijn regenjas, kromgebogen tegen …..

Lees meer

HET WACHTENDE WATER 3

De bijna geheel blauwe lucht buiten maakt reclame voor Vlieland in november. Ik ga zo
dadelijk even wandelen om het hoofd leeg te laten waaien. Dat heb ik de afgelopen dagen te weinig gedaan. Hoofdstuk 3 vorderde moeizaam. Thuis had ik – in mijn hoofd – de gehele inhoud van de novelle al helemaal uitgedacht. Dat is waarschijnlijk de reden dat …..

Lees meer

HET WACHTENDE WATER 4

Ik begin bij het schrijven een bepaalde routine te ontwikkelen. Ik sta op zodra het ochtendgloren zich heeft doorgezet en neem dan allereerst een koude douche (daardoor ben ik meteen scherp, geloof me). Vanwege mijn ‘intermittant fasting’ eet ik pas om 12 uur ’s middags. Dus, zodra ik aangekleed ben kan ik meteen aan het werk. Ik ga, om te beginnen, …..

Lees meer

HET WACHTENDE WATER 5

Er is licht aan het eind van de tunnel. Het werk aan de novelle nadert zijn einde. En daarmee beginnen de twijfels. Ik schreef al eerder dat ik de inhoud van de novelle van tevoren al redelijk had uitgedacht. Ik wist precies welke wanen Slauerhoff door een combinatie van medicijngebruik en hoge koorts zou gaan …..

Lees meer

HET WACHTENDE WATER 6

De Vlaamse psycholoog en psychoanalyticus Paul Verhaeghe komt in zijn essay “Intieme Vreemden” tot een interessante beschouwing die mij aan Slauerhoff deed denken (en misschien ook wel aan mijzelf). Hij benoemt intimiteit als een dubbelzinnige krachtenspel. Zo is er in de liefde een verlangen naar verbinding maar tegelijk ook …..

Lees meer

HET WACHTENDE WATER 7

Voor ik met mijn wederwaardigheden begin, wil ik eerst Slauerhoff aan het woord laten. Hier volgen de eerste regels uit zijn roman ‘Het Leven op Aarde’, in de oorspronkelijke spelling:

‘Een oude zomerdag aan de Chineesche kust die al zooveel eeuwen zijn grauwe gesteenten en …..

Lees meer

Het werk van JW Rijneveldshoek zal in 2025 tentoongesteld worden op Vlieland.