Lezing Cora Hollema: Thérèse Schwartze – Painting for a living

Zaterdag 9 juli 2022 – Nicolaaskerk Vlieland

Cover boek Cora Hollema getiteld Therese Schwarze, Painting for a living

Thérèse Schwartze – Painting for a Living vertelt het verhaal van de harde leerschool van een talentvol meisje bij haar ambitieuze Amerikaanse vader, de ‘drive’ en het zakelijk talent van haar migrantenachtergrond, haar artistieke ontwikkeling en technisch raffinement, de internationale roem en haar miljoenenvermogen. Het verhaal van een kosmopolitische carrière en een bijzondere persoonlijkheid die haar tijd vooruit was.
De Amsterdamse schilderes Thérèse Schwartze (1851-1918) was tijdens haar leven een gevierd portrettiste die een groot talent en technische vaardigheid koppelde aan een buitengewoon zakelijk inzicht. Voor meer info zie www.thereseschwartze.com
In haar boeiende en gevarieerde lezing heeft Cora, in het kader van het Betzy Akersloot-Berg herdenkingsjaar ook aandacht besteed aan deze kunstenares.

Cora Hollema, auteur van de monografie over Thérèse Schwartze; Painting for a living, studeerde sociologie aan de Universiteit van Amsterdam en schreef haar doctoraalscriptie over de Noors-Nederlandse zeeschilderes Betzy Akersloot-Berg (1851-1918) in de context van haar tijd:
‘Talent is niet genoeg – Kunstenaressen in Nederland rond 1900 –
De schilderes Betzy Akersloot-Berg, een uitzondering?’.

Het boek over Thérèse Schwartze is te koop bij de lezing en in museum
Tromp’s Huys.