Foto van de opening van de tentoonstelling Vlielander Amateurs.

Vlielander Amateurs 2019

Van 8 december 2018 tot 23 maart 2019

De Cultuur Historische Vereniging Eylandt Flielandt (CHV) organiseerde, in nauwe samenwerking  met Museum Tromp’s Huys, een expositie van kunstwerken van amateurkunstenaars van Vlieland.

Voor het eerst in de historie van de wedstrijd “Vlielander Amateurs” was een vooraf bepaald thema gekozen. De amateurs konden zich in beginsel in alle vormen van beeldende kunst uiten, zolang er in het kunstwerk maar een relatie was met “Feestelijk Vlieland”. Het publiek kon stemmen op de tentoongestelde kunstwerken.

Op 23 maart werd de Betzy Akersloot-Berg prijs door Tjerkien Bijtelaar van de CHV uitgereikt aan de (amateur)kunstenaar die voor zijn/haar werk de meeste stemmen mocht ontvangen. De penning is gewonnen door Ina Kuiper, met het schilderij ‘Feest op de Hors’, zij kreeg 163 van de in totaal 483 uitgebrachte stemmen. De tweede prijs was voor Sjoukje Mulder met de foto ‘Feest van de verwachting’ met 53 stemmen en de derde prijs was voor Renneke Meijer-Kuipers met het kunstwerk ‘Onze toekomst: Recyclebaar plastic’, zij kreeg 38 stemmen.

Naast het feit dat de door het publiek gekozen kunstenaar gehuldigd wordt, werd dit jaar ook de meest originele, grappige of opzienbarende motivatie van het publiek gekozen. De keuze is gevallen op de motivatie van Harry Oostendorp voor het winnende schilderij : “Echt strandgevoel hoort bij Vlieland. Ook wat mysterieus; voor of na het feest of het feest van het jutten? Sfeervol schilderij. Passend kleurgebruik.”

Opening van de tentoonstelling ‘Vlielander Amateurs’ door mw. Tjerkien Bijtelaar, die al jarenlang zowel deze tentoonstelling als ‘Gasten schilderen Vlieland’ organiseert namens de Cultuurhistorische vereniging Eylandt Flielandt ( CHV) in samenwerking met museum Tromp’s Huys.

Opening Vlielander Amateurs door Tjerkien Bijtelaar van de CHV